Χωριάτικα λουκάνικα, αυγά και ολόγλυκες ντομάτες πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό.
Δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι την Μύκονο για αυτά τα λαχταριστά αυγά με λουκάνικα και ντομάτα. Ιδού η συνταγή για να τα απολαμβάνετε κάθε μέρα.
- 2 λουκάνικα Μυκόνου (180 γρ. συνολικά) – αρωματικά λουκάνικα, συνήθως με θρούμπι, θυμάρι και ρίγανη
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
- 1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1/3 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 60 ml ελαιόλαδο
- 2 φέτες ψωμί προζυμένιο
- φρέσκια ή ξερή ρίγανη ή θυμάρι, για το σερβίρισμα
- 2 αυγά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για να φτιάξουμε χωριανά αυγά Μυκόνου, αρχικά αφαιρούμε, με ένα κοφτερό μαχαίρι, το έντερο από τα λουκάνικα και ψιλοκόβουμε τη γέμιση.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά 2 κουτ. σούπας από το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με αλάτι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε τη γέμιση από τα λουκάνικα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
- Φρυγανίζουμε τo ψωμί.
- Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα 2 αυγά μάτια.
- Σε ένα πιάτο βάζουμε τις φέτες του ψωμιού.
- Ρίχνουμε από 1 γενναία κουταλιά σάλτσα με λουκάνικο πάνω στο ψωμί.
- Πάνω στη σάλτσα βάζουμε 1 κουταλιά από το αρωματικό γιαούρτι και από πάνω τα αυγά.
- Αλατοπιπερώνουμε και αρταίνουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη ή θυμάρι και σερβίρουμε τα χωριανά αυγά Μυκόνου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.