Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 15.09.2024: ''Χωριανά αυγά Μυκόνου''

Άρτος και Θεάματα 14 Σεπτεμβρίου 2024

Χωριάτικα λουκάνικα, αυγά και ολόγλυκες ντομάτες πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό.

Γιάννης Γαβαλάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Τίνα Webb

Δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι την Μύκονο για αυτά τα λαχταριστά αυγά με λουκάνικα και ντομάτα. Ιδού η συνταγή για να τα απολαμβάνετε κάθε μέρα.

10' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά- Μερίδες: 2
  •  2 λουκάνικα Μυκόνου (180 γρ. συνολικά) – αρωματικά λουκάνικα, συνήθως με θρούμπι, θυμάρι και ρίγανη
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
  •  1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  •  1/3 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  2 φέτες ψωμί προζυμένιο
  •  φρέσκια ή ξερή ρίγανη ή θυμάρι, για το σερβίρισμα
  •  2 αυγά
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε χωριανά αυγά Μυκόνου, αρχικά αφαιρούμε, με ένα κοφτερό μαχαίρι, το έντερο από τα λουκάνικα και ψιλοκόβουμε τη γέμιση.
  2. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά 2 κουτ. σούπας από το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με αλάτι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  3. Προσθέτουμε τη γέμιση από τα λουκάνικα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
  6. Φρυγανίζουμε τo ψωμί.
  7. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα 2 αυγά μάτια.
  8. Σε ένα πιάτο βάζουμε τις φέτες του ψωμιού.
  9. Ρίχνουμε από 1 γενναία κουταλιά σάλτσα με λουκάνικο πάνω στο ψωμί.
  10. Πάνω στη σάλτσα βάζουμε 1 κουταλιά από το αρωματικό γιαούρτι και από πάνω τα αυγά.
  11. Αλατοπιπερώνουμε και αρταίνουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη ή θυμάρι και σερβίρουμε τα χωριανά αυγά Μυκόνου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 441 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025: ''Ribollita, η φασολάδα της Τοσκάνης''

Το όνομά της σημαίνει «δύο φορές βρασμένη», μια που η χορταστική φασολάδα της Τοσκάνης, που έχει και πολλά λαχανικά, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και ζεσταίνεται ξανά και ξανά.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή όψη εξάγωνου του Ήλιου από τον Υδροχόο με τον Βόρειο Δεσμό από τον Κριό φέρνει στην επιφάνεια νέες ευκαιρίες για προσωπική και πνευματική εξέλιξη, ενισχύοντας τη διάθεσή μας για αλλαγές και προόδους στη ζωή μας.

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025: ''Κεμπάπια Φλώρινας''

Τα φλωρινιώτικα κεμπάπια, που δεν λέγονται, ούτε και είναι, σουτζουκάκια, είναι αυστηρά μεζές και όχι κυρίως πιάτο. Τα σερβίρουν πάντα με κρεμμύδι ξερό, λεπτοκομμένο, πολύ μπούκοβο, μαϊντανό και μουστάρδα.