Η συνταγή της ημέρας: ''Κρύα σάλτσα από φρέσκες φράουλες''

Άρτος και Θεάματα 16 Μαϊου 2023

Μια φρέσκια φραουλένια σάλτσα που ταιριάζει πολύ με παγωτά, γιαούρτι και κρέμες, αλλά και με όλα τα σοκολατένια γλυκά, όπως μους, κέικ και τούρτες. Δένει ωραία και με ανάλαφρα τυρογλυκά.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης


10' προετοιμασία
Σύνολο: 10'

Υλικά - Μερίδες: 850 γρ.
  •  750 γρ. φράουλες
  •  60 γρ. ζάχαρη
  •  60 γρ. χυμός λεμονιού
  •  15 γρ. φρέσκο τζίντζερ ή 2 σταγόνες μαστιχέλαιο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την κρύα σάλτσα από φρέσκιες φράουλες, πρώτα πλένουμε τις φράουλες κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.
  2. Τις καθαρίζουμε προσεκτικά από τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να απομακρυνθεί το πολύ νερό.
  3. Στη συνέχεια στρώνουμε 5 - 6 φύλλα απορροφητικό χαρτί κουζίνας πάνω στον πάγκο εργασίας μας και μεταφέρουμε πάνω τους τις φράουλες (δεν χρειάζεται να τις κόψουμε).
  4. Μόλις στεγνώσουν εντελώς, βάζουμε τις φράουλες στον κάδο του μπλέντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. 
  5. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε, προσεκτικά για να μην κοπούμε, το τζίντζερ και το τρίβουμε πάνω από τον κάδο του μίξερ από τη λεπτή μεριά του τρίφτη. Αν δεν μας αρέσει το τζίντζερ (είναι λίγο ιδιαίτερο και με καυτερή επίγευση), ρίχνουμε 2 σταγόνες μαστιχέλαιο για άρωμα.
  6. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ για 2 λεπτά, ίσα να ομογενοποιηθούν (δεν χρειάζεται περισσότερο).
  7. Περνάμε τον πολτό της φράουλας από σινουά για να απομακρύνουμε τα μικρά σποράκια. Σε αυτό το σημείο, δοκιμάζουμε λίγη από τη σάλτσα μας και ανάλογα με τα γούστα μας προσθέτουμε λεμόνι ή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
  8. Αδειάζουμε τη σάλτσα που μας έμεινε σε ένα, γυάλινο κατά προτίμηση, βάζο και τη διατηρούμε στο ψυγείο, όχι όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί δεν περιέχει πολλή ζάχαρη που δρα ως συντηρητικό του φρούτου.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 316 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.