Η συνταγή της ημέρας: ''Κρύα σάλτσα από φρέσκες φράουλες''

Άρτος και Θεάματα 16 Μαϊου 2023

Μια φρέσκια φραουλένια σάλτσα που ταιριάζει πολύ με παγωτά, γιαούρτι και κρέμες, αλλά και με όλα τα σοκολατένια γλυκά, όπως μους, κέικ και τούρτες. Δένει ωραία και με ανάλαφρα τυρογλυκά.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης


10' προετοιμασία
Σύνολο: 10'

Υλικά - Μερίδες: 850 γρ.
  •  750 γρ. φράουλες
  •  60 γρ. ζάχαρη
  •  60 γρ. χυμός λεμονιού
  •  15 γρ. φρέσκο τζίντζερ ή 2 σταγόνες μαστιχέλαιο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την κρύα σάλτσα από φρέσκιες φράουλες, πρώτα πλένουμε τις φράουλες κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.
  2. Τις καθαρίζουμε προσεκτικά από τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να απομακρυνθεί το πολύ νερό.
  3. Στη συνέχεια στρώνουμε 5 - 6 φύλλα απορροφητικό χαρτί κουζίνας πάνω στον πάγκο εργασίας μας και μεταφέρουμε πάνω τους τις φράουλες (δεν χρειάζεται να τις κόψουμε).
  4. Μόλις στεγνώσουν εντελώς, βάζουμε τις φράουλες στον κάδο του μπλέντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. 
  5. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε, προσεκτικά για να μην κοπούμε, το τζίντζερ και το τρίβουμε πάνω από τον κάδο του μίξερ από τη λεπτή μεριά του τρίφτη. Αν δεν μας αρέσει το τζίντζερ (είναι λίγο ιδιαίτερο και με καυτερή επίγευση), ρίχνουμε 2 σταγόνες μαστιχέλαιο για άρωμα.
  6. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ για 2 λεπτά, ίσα να ομογενοποιηθούν (δεν χρειάζεται περισσότερο).
  7. Περνάμε τον πολτό της φράουλας από σινουά για να απομακρύνουμε τα μικρά σποράκια. Σε αυτό το σημείο, δοκιμάζουμε λίγη από τη σάλτσα μας και ανάλογα με τα γούστα μας προσθέτουμε λεμόνι ή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
  8. Αδειάζουμε τη σάλτσα που μας έμεινε σε ένα, γυάλινο κατά προτίμηση, βάζο και τη διατηρούμε στο ψυγείο, όχι όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί δεν περιέχει πολλή ζάχαρη που δρα ως συντηρητικό του φρούτου.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 325 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.