Αυτή η σούπα με φακές και μοσχάρι μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή κυρίως γεύμα.
- 2 λίτρα μοσχαρίσιος ζωμός
- 150 γρ. κόκκινες φακές (είναι ελαφρώς πιο γλυκές από τις καφέ και βράζουν ευκολότερα. Τις βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα όσπρια ή στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα, αφού είναι χαρακτηριστικό υλικό της ινδικής κουζίνας)
- 1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, καλά στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
- 1 πατάτα, κομμένη κυδωνάτη
- 1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
- 1 καρότο σε χοντρές ροδέλες
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε κρεατόσουπα με κόκκινες φακές, περαστή, ξεπλένουμε τις φακές πολύ καλά και τις στραγγίζουμε.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη μισή ποσότητα από το ζωμό κρέατος, την πατάτα, την πιπεριά, το καρότο και τις φακές.
- Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή, αν δεν έχουμε, τη μεταφέρουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, σε δόσεις.
- Ρίχνουμε την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό, την πάπρικα, το κύμινο και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
- Μοιράζουμε τη σούπα με κόκκινες φακές στα πιάτα, προσθέτουμε, αν θέλουμε, το κρέας που έχουμε κρατήσει από το ζωμό, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 115.