Με έμπνευση από την παραδοσιακή κεφαλονίτικη συνταγή, η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου ετοιμάζει ένα ζουμερό, ντοματένιο, λιτό και πεντανόστιμο μαγειρευτό, κάτι ανάμεσα σε σούπα και γιαχνί.
- 3 ώριμες και ζουμερές ντομάτες, τριμμένες
- 700 γρ. πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριους κύβους
- 3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
- 2 καρότα, σε μέτρια κομμάτια
- 5 κλωνάρια δυόσμος, ολόκληρα
- 60 ml ελαιόλαδο
- 800 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 αυγά
- χυμός και ξύσμα λεμονιού
- κατά βούληση καυτερό μπούκοβο
- Για να φτιάξουμε κεφαλονίτικη σύβραση θερινή, αρχικά ρίχνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα, το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τον ζωμό (ή νερό), αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα και το φαγητό να μείνει ζουμερό.
- Ανοίγουμε λίγο χώρο με ένα κουτάλι, σαν μικρές φωλιές, σε διάφορα σημεία και εκεί σπάμε τα αυγά.
- Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι τα αυγά να γίνουν μελάτα (ώστε στο σερβίρισμα να σπάσουμε με πιρούνι τον μελάτο κρόκο, που θα ανακατευτεί με το ζουμί και θα το μελώσει τέλεια).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σύβραση χλιαρή, με ζεστό ψωμί.
- Αν θέλουμε, ρίχνουμε σε κάθε μερίδα λίγο μπούκοβο και ξύσμα λεμονιού και περιχύνουμε με τον χυμό του.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.