Απλή και εύκολη καρυδόπιτα που θα σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα ή με σιρόπι από γλυκό καρυδάκι.
- 270 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
- 150 γρ. καρυδόψιχα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- λίγο γαρίφαλο τριμμένο
- 25 γρ. (2 κοφτές κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
- 100 γρ. (1/2 κούπα) ελαιόλαδο + λίγο για τη φόρμα
- 110 γρ. (1/2 κούπα + λίγο ακόμα) νερό κρύο
- 40 γρ. (3 κουτ. σούπας) χυμός λεμονιού
- άχνη ζάχαρη και κανέλα ή σιρόπι από γλυκό καρυδάκι
- Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C.
- Κοπανίζουμε τα καρύδια σε ψιλά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι, τα κανελογαρίφαλα και το μπέικιν πάουντερ.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το νερό και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι διαμέτρου 22-25 εκ. και την αλευρώνουμε (ή την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί).
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα ή γαρνίρουμε με σιρόπι από γλυκό καρυδάκι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.