Η συνταγή της ημέρας: ''Καρπουζένια από τη Φολέγανδρο''

Άρτος και Θεάματα 11 Αυγούστου 2024

Στη Φολέγανδρο, στην Κίμωλο, στη Μήλο και στην Ίο, το καρπούζι το κάνουν πίτα. Ένα αφράτο γλυκό χωρίς φύλλο, κάτι ανάμεσα σε πίτα και κέικ. Είναι δροσιστικό και καλοκαιρινό, τρώγεται και ζεστό, αλλά ακόμα καλύτερα είναι κρύο από το ψυγείο.

Λίσμπετ Σκόου-Γκιούρη

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου


Η Λίσμπετ Σκόου-Γκιούρη είναι από τη Δανιά. Τη συναντήσαμε στη Φολέγανδρο, εκεί μένει μόνιμα εδώ και 32 χρόνια. Όσα μαγειρεύει τα έμαθε από την πεθερά της Κατερίνα, που το 1992 έφτιαξε την Πούντα, το μαγαζί το οποίο αργότερα ανέλαβε η Λίσμπετ μαζί με τον άντρα της, Τάκη Γκούρη. Ανάμεσά στις συνταγές που μας έδωσε ήταν και αυτή για την παραδοσιακή καρπουζένια.

40' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά - Μερίδες: 20
  •  2.500 γρ. (ζυγισμένο ακαθάριστο), καρπούζι
  •  250 γρ. περίπου ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκό είναι το καρπούζι
  •  250 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το λάδωμα του ταψιού
  •  3 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  200 γρ. περίπου μέλι, ανάλογα με το πόσο γλυκό είναι το καρπούζι
  •  σουσάμι για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την καρπουζένια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 32 εκ.
  2. Καθαρίζουμε το καρπούζι, αφαιρούμε τα κουκούτσια και ψιλοκόβουμε την ψίχα του σε κυβάκια περίπου 2 εκ.
  3. Τα ρίχνουμε σε βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε απαλά με τη ζάχαρη, το λάδι και την κανέλα.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί ένας χυλός σαν της κρέπας.
  5. Το αδειάζουμε αμέσως στο ταψί, στρώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  6. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ελαφρά στις άκρες.
  7. Ξεφουρνίζουμε και, όσο είναι ακόμα ζεστή, την περιχύνουμε με το μέλι σε όλη την επιφάνεια.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Μυστικά

Την προσθήκη της ζάχαρης και του μελιού τα προσαρμόζουμε ανάλογα με τη γλύκα του καρπουζιού. Κάποιοι πολτοποιούν το καρπούζι, αλλά στη Λίσμπετ αρέσει να είναι σε κομμάτια, για να τα βρίσκεις στο δόντι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1304 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.