Αν τα δικά σας Χριστούγεννα μυρίζουν κανέλα και γαρίφαλο, το παραδοσιακό στρωτό κανταΐφι με καρύδια είναι για εσάς.
Στο νέο βιβλίο του Γαστρονόμου «Γιορτινά γλυκά & κεράσματα των γιαγιάδων μας». Στις 3/12 με την Καθημερινή της Κυριακής.
- 400 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 250 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα + λίγα ακόμη για το γαρνίρισμα
- 2 κουτ. σούπας κανέλα
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμη για το ταψί
- 150-200 γρ. καϊμάκι, προαιρετικά
- 500 γρ. ζάχαρη
- 250 ml νερό
- ο χυμός από 1/2 λεμόνι
- Για να ετοιμάσουμε το κανταΐφι στρωτό με καρύδια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι, τραβώντας το ελαφρώς με τα χέρια μας μέχρι να ξεχωρίσουν οι ίνες του και να αφρατέψει.
- Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε ομοιόμορφα το μισό κανταΐφι, να καλύψει τον πυθμένα.
- Σκορπίζουμε τα καρύδια, πασπαλίζουμε με την κανέλα και από πάνω στρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει, και περιχύνουμε το κανταΐφι σε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά – όταν αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι και να σχηματίζει μεγάλες φουσκάλες, αφήνουμε 1-2 λεπτά και αποσύρουμε.
- Με μια κουτάλα παίρνουμε δόσεις από το ζεστό σιρόπι και περιχύνουμε το κανταΐφι.
- Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για περίπου 30 λεπτά, να πιει το σιρόπι.
- Κόβουμε σε κομμάτια, σκορπίζουμε λίγη καρυδόψιχα και, αν θέλουμε, σερβίρουμε με λίγο καϊμάκι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Γιορτινά γλυκά και κεράσματα των γιαγιάδων μας» .