Χωριάτικη αλλιώς. Με ρεβύθια. Δοκιμάστε την και θα μείνετε έκπληκτοι με το πώς δένουν οι γεύσεις των φρέσκων λαχανικών με τη γήινη και ξηροκαρπάτη γεύση των ρεβυθιών.
Σταμάτης Μαρμαρινός
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
- 400 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ και στραγγισμένα
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο
- 1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 πιπεριά κέρατο, σε μέτρια καρέ
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
- 20 τοματίνια, κομμένα στη μέση
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 30 ml χυμός λεμονιού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάζουμε τα ρεβύθια σαν χωριάτικη σαλάτα, κάνουμε ως εξής: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβύθια, το κρεμμύδι, το καρότο και τη δάφνη και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε το κρεμμύδι, το καρότο και τη δάφνη. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Ρίχνουμε τα ρεβύθια σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος και προσθέτουμε όλα τα υλικά της σαλάτας.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.