Παραδοσιακή συνταγή φασολάδας από την Ήπειρο με ψιλά φασόλια και καυτερή πιπεριά.
- 250 γρ. φασόλια ψιλά, μουλιασμένα
- 2 καρότα, χοντροτριμμένα
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά (αν θέλουμε)
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε την ηπειρώτικη φασολάδα με δυόσμο και ρίγανη, ξεκινάμε βράζοντας τα φασόλια με το καρότο, την πιπεριά, 800 ml νερό και αλατοπίπερο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τον δυόσμο, τη ρίγανη και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.