Mια ελληνογαλλική γκαλέτ που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Αυτή η πίτα-τάρτα με μανιτάρια, σπανάκι, φέτα, απάκι και ελαφρώς «ακανόνιστη» ζύμη ξεχειλίζει νοστιμιά.
- 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί και ζύμες
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού πρόβειο βούτυρο, παγωμένο από το ψυγείο, σε κομμάτια
- 1 αυγό
- περίπου 4 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό, από το ψυγείο
- 500 γρ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα με νοτισμένο πανάκι και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 100 γρ. απάκι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, σε φετάκια
- 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο
- 100 γρ. φρέσκα φύλλα σπανακιού, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (άνηθος, δυόσμος, μαϊντανός, κ.λπ.), ψιλοκομμένα
- 2 αυγά
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε την γκαλέτ με μανιτάρια, σπανάκι και φέτα, ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη.
- Ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κομματάκια βουτύρου και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι να κομματιαστεί καλά το βούτυρο και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το αυγό με το νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού.
- Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει καλά, σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το απάκι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το σπανάκι και τη μισή ποσότητα μυρωδικών και ανακατεύουμε μέχρι να πέσει ο όγκος του.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να κρυώσει τελείως το περιεχόμενό της.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με πιρούνι τα αυγά με την φέτα και αλατοπιπερώνουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ., χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι τελείως στρογγυλό.
- Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου ή σε λαμαρίνα.
- Απλώνουμε τη γέμιση στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 5 εκ.
- Γυρίζουμε το περιθώριο ακανόνιστα προς τη γέμιση, φτιάχνοντας ένα πρόχειρο στεφάνι.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε στην γκαλέτ με τα μανιτάρια, το σπανάκι και τη φέτα τα υπόλοιπα μυρωδικά και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.