Η συνταγή της ημέρας: ''Γαλοπούλα γεμιστή με άγριο ρύζι, λουκάνικα και μήλα''

Άρτος και Θεάματα 18 Δεκεμβρίου 2023

Αυτή η ζουμερή, γιορτινή γαλοπούλα, γεμιστή με λουκάνικα, κράνμπερι και φουντουκόψιχα και λουσμένη με μια υπέροχη, πυκνή και αρωματική σάλτσα, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


40' προετοιμασία
4 ώρες και 30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 17 ώρες και 10'

Υλικά - Μερίδες: 8
  •  1 γαλοπούλα περίπου
  •  4 κιλά, καθαρισμένη, ολόκληρη
  •  50 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
  •  180 γρ. άγριο ρύζι, μουλιασμένο σε κρύο νερό αποβραδίς
  •  3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  2 μέτρια κόκκινα μήλα, καθαρισμένα, σε κυβάκια
  •  2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  •  τα φύλλα από 8 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένα , ή 1½ κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  250 γρ. λουκάνικα χωριάτικα, της αρεσκείας μας
  •  100 γρ. φουντουκόψιχα, χοντροσπασμένη
  •  50 γρ. ξερά κράνμπερι ή μαύρες σταφίδες
  •  750 ml ζωμός κότας
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την άλμη
  •  450 γρ. αλάτι
  •  300 γρ. καστανή ζάχαρη
  •  6 λίτρα νερό
  •  1 μέτριο κρεμμύδι, σε καρέ
  •  6 - 7 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες
  •  20 κόκκοι πιπέρι
  •  4 φύλλα δάφνης
  •  2 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  •  1/2 μάτσο φρέσκος μαϊντανός
  •  ο χυμός από 1 λεμόνι
Για τη σάλτσα
  •  500 ml ζωμός κότας
  •  200 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  100 ml κονιάκ
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  •  1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 50 ml νερό
  •  1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ή δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αλμη
  1. Για τη γαλοπούλα γεμιστή με άγριο ρύζι, λουκάνικα και μήλα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  2. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε βαθύ σκεύος και την καλύπτουμε με την άλμη (υγρά+στερεά).
  3. Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Μέσα στην άλμη η γαλοπούλα θα ενυδατωθεί και θα γίνει ιδιαίτερα ζουμερή μετά το ψήσιμο.
Γέμιση
  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό και το ρύζι σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι να πιει το ρύζι τα περισσότερα υγρά και να ανοίξει ο φλοιός του.
  3. Παράλληλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη από τα λουκάνικα και ψιλοκόβουμε την «ψίχα».
  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά λουκάνικου για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κράνμπερι, το σέλερι και το μήλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το ρύζι (κι ας είναι ζουμερό), προσθέτουμε τα φουντούκια, το θυμάρι, το μαϊντανό, αλάτι (με φειδώ γιατί η άλμη θα έχει νοστιμίσει αρκετά τη γαλοπούλα), πιπέρι και ανακατεύουμε.
Γέμισμα-ψήσιμο
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  2. Bγάζουμε τη γαλοπούλα από την άλμη και τη στεγνώνουμε με χαρτί.
  3. Τη γεμίζουμε με το μείγμα του ρυζιού, κλείνουμε το άνοιγμα όσο καλύτερα μπορούμε με οδοντογλυφίδες, τη λαδώνουμε με το ελαιόλαδο (50 ml) -δεν την αλατίζουμε γιατί θα γίνει λύσσα-, προσθέτουμε στο ταψί 50 ml νερό και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να γίνει και να ροδίσει. Αν ροδίσει έντονα πριν γίνει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  4. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε μια πιατέλα.
Σάλτσα
  1. Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού σε μια μικρή κατσαρόλα.
  2. Ρίχνουμε το ζωμό, το κρασί, το κονιάκ και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
  3. Τη σουρώνουμε (για να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα) και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  5. Βάζουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.
  6. Αδειάζουμε τη γέμιση σε μπολ.
Σερβίρισμα
  1. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα και τη γέμιση.
  2. Κόβουμε το πουλερικό και το βάζουμε σε ατομικά πιάτα.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 404 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.