Ένα γαλακτομπούρεκο διαφορετικό, φουλ αρωματικό, νόστιμο και ζουμερό.
- 500 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
- 250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από βάζο), λιωμένο
- 75 γρ. (6 κουτ. σούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 150 γρ. (1 κούπα) ψίχα από φυστίκια Αιγίνης (τα ζεσταίνουμε ελαφρώς στον φούρνο)
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1.500 ml (7 1⁄2 κούπες) κατσικίσιο γάλα
- 150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 4 αυγά
- ξύσμα από 1 λεμόνι 3 σταγόνες μαστιχέλαιο
- 120 γρ. (3/4 κούπας) ψιλό σιμιγδάλι
- 600 γρ. (3 κούπες) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 100 γρ. (1/3 κούπας) μέλι
- 400 ml (2 κούπες) νερό
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο με μαστίχα και πραλίνα φυστικιού ξεκινάμε και βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί.
- Μετράμε 1 λεπτό από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε πασπαλιστά τη ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα.
- Προσθέτουμε τα ζεστά φυστίκια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καλυφθούν εντελώς με καραμέλα.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τα καραμελωμένα φυστίκια σε ένα φύλλο λαδόκολλας.
- Τα απλώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τα σπάμε σε κομμάτια και τα χτυπάμε σχολαστικά στον πολυκόφτη, μαζί με το αλάτι, μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό, ομοιογενή πολτό.
- Τον αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και βάζουμε την κατσαρόλα σε σχετικά χαμηλή φωτιά.
- Ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνή, δεμένη κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ για να κρυώσει πιο γρήγορα και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα.
- Αφήνουμε την κρέμα να γίνει χλιαρή και προσθέτουμε την πραλίνα φυστικιού.
- Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αναμειχθούν.
- Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού με διάμετρο 32 εκ.
- Στρώνουμε στο ταψί τα φύλλα κρούστας, εκτός από τρία που κρατάμε για την επιφάνεια.
- Κάθε φύλλο που βάζουμε το βουτυρώνουμε και το τοποθετούμε έτσι ώστε οι άκρες του να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού.
- Πιέζουμε να εφαρμόσουν στα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και την καλύπτουμε με τις άκρες τους που εξέχουν.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα, και διπλώνουμε τις άκρες τους, να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και να μπορεί να κόβεται.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνειά του.
- Ξεφουρνίζουμε και το περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, σε δόσεις.
- Το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να το απορροφήσει και να κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.