Η συνταγή της ημέρας: ''Φαλάφελ με λιαστές ντομάτες, σος ταχινιού και μελιτζανοσαλάτα''

Άρτος και Θεάματα 02 Σεπτεμβρίου 2024

Τα φαλάφελ εδώ τα κάνουμε λίγο διαφορετικά -εκτός από μπόλικα μυρωδικά βάζουμε και λιαστές ντομάτες στο μείγμα- και τα σερβίρουμε σε αραβικές πίτες με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και σάλτσα ταχινιού.

Νίκη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 15'

Υλικά - Τεμάχια: 15-20
  •  180 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα για 1 βράδυ)
  •  1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο
  •  3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  4 λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε λάδι), καλά στραγγισμένες
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  •  1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  2 κουτ. σούπας αλεύρι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σος ταχινιού
  •  200 γρ. ταχίνι
  •  χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  150 ml νερό
Για τη μελιτζανοσαλάτα
  •  1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  •  1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  •  1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  •  αλάτι
Για το σερβίρισμα
  •  4-5 αραβικές πίτες
  •  1 αγγούρι, σε λεπτές φέτες
  •  τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια δυόσμο
Διαδικασία
Μελιτζανοσαλάτα
  1. Για να φτιάξουμε φαλάφελ με δυόσμο και λιαστές ντομάτες, συνοδεία σος ταχινιού και καπνιστής μελιτζανοσαλάτας, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
  2. Bάζουμε τις μελιτζάνες, ολόκληρες, στη σχάρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να «ζαρώσει» πολύ η φλούδα τους.
  3. Ξεφουρνίζουμε και όπως είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια τους (τις κρατάμε προσεκτικά από το κοτσάνι).
  4. Βάζουμε τη σάρκα της μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι και πιέζουμε με ένα κουτάλι για να φύγουν τα υγρά.
  5. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Αδειάζουμε τη σάρκα σε μπολ, τις λιώνουμε λίγο με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Φαλάφελ
  1. Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν λείος πουρές).
  3. Αδειάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
  4. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  5. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας, για να πλατύνουν.
  6. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σος ταχινιού
  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή σάλτσα.
Σερβίρισμα
  1. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά).
  2. Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τη μελιτζανοσαλάτα, τα φαλάφελ, το αγγούρι και τον δυόσμο.
  3. Περιχύνουμε με όση σος ταχινιού θέλουμε, τυλίγουμε (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 317 φορές