Ελιές στο τηγάνι; Και όμως! Πρόκειται για απλό, γρήγορο αλλά ιδιοφυή μεζέ. Η αλμύρα της θρούμπας γλυκαίνει με το κρεμμύδι και, κυρίως, με το λάδι.
Πού ακούστηκε ελιές στο τηγάνι; Και όμως, γλείφεις τα δάχτυλά σου με αυτό το μεζεδάκι της στιγμής, που τι πετυχαίνει; Να γλυκάνει την αλμύρα της θρούμπας με το κρεμμύδι και, κυρίως, με το λάδι, καθώς η κάθε ζαρωμένη ελιά απορροφά όσο χρειάζεται για να ψηθεί, φουσκώνει, μαλακώνει, χωρίς να κρατάει το λάδι στη σάρκα της. Ιδανικές ελιές για τη συνταγή είναι οι μεγαρίτικες θρούμπες, γιατί είναι πιο ψωμωμένες από της Θάσου και πιο γλυκές.
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού θρούμπες μεγαρίτικες ή Θάσου ΠΟΠ
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριες φέτες
- 80 ml ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ξερή ρίγανη, τριμμένη
- Για να φτιάξουμε τις ελιές θρούμπες στο τηγάνι με κρεμμύδια, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει απαλά.
- Προσθέτουμε τις ελιές και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν κάπως και να τεντώσει η φλούδα τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε ελιές και κρεμμύδια σε ένα πιάτο, με όσο λαδάκι παρασύρουν μαζί τους.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.