Η συνταγή της ημέρας: ''Ελιές θρούμπες στο τηγάνι με κρεμμύδια''

Άρτος και Θεάματα 01 Ιουλίου 2023

Ελιές στο τηγάνι; Και όμως! Πρόκειται για απλό, γρήγορο αλλά ιδιοφυή μεζέ. Η αλμύρα της θρούμπας γλυκαίνει με το κρεμμύδι και, κυρίως, με το λάδι.

Φωτεινή Ράπτη

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Πού ακούστηκε ελιές στο τηγάνι; Και όμως, γλείφεις τα δάχτυλά σου με αυτό το μεζεδάκι της στιγμής, που τι πετυχαίνει; Να γλυκάνει την αλμύρα της θρούμπας με το κρεμμύδι και, κυρίως, με το λάδι, καθώς η κάθε ζαρωμένη ελιά απορροφά όσο χρειάζεται για να ψηθεί, φουσκώνει, μαλακώνει, χωρίς να κρατάει το λάδι στη σάρκα της. Ιδανικές ελιές για τη συνταγή είναι οι μεγαρίτικες θρούμπες, γιατί είναι πιο ψωμωμένες από της Θάσου και πιο γλυκές.

5' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
Σύνολο: 20'

Υλικά - Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζές
  •  1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού θρούμπες μεγαρίτικες ή Θάσου ΠΟΠ
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριες φέτες
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ξερή ρίγανη, τριμμένη
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις ελιές θρούμπες στο τηγάνι με κρεμμύδια, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει απαλά.
  2. Προσθέτουμε τις ελιές και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν κάπως και να τεντώσει η φλούδα τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε ελιές και κρεμμύδια σε ένα πιάτο, με όσο λαδάκι παρασύρουν μαζί τους.
  4. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 461 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.