Η συνταγή της ημέρας: ''Ελιές θρούμπες στο τηγάνι με κρεμμύδια''

Άρτος και Θεάματα 01 Ιουλίου 2023

Ελιές στο τηγάνι; Και όμως! Πρόκειται για απλό, γρήγορο αλλά ιδιοφυή μεζέ. Η αλμύρα της θρούμπας γλυκαίνει με το κρεμμύδι και, κυρίως, με το λάδι.

Φωτεινή Ράπτη

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Πού ακούστηκε ελιές στο τηγάνι; Και όμως, γλείφεις τα δάχτυλά σου με αυτό το μεζεδάκι της στιγμής, που τι πετυχαίνει; Να γλυκάνει την αλμύρα της θρούμπας με το κρεμμύδι και, κυρίως, με το λάδι, καθώς η κάθε ζαρωμένη ελιά απορροφά όσο χρειάζεται για να ψηθεί, φουσκώνει, μαλακώνει, χωρίς να κρατάει το λάδι στη σάρκα της. Ιδανικές ελιές για τη συνταγή είναι οι μεγαρίτικες θρούμπες, γιατί είναι πιο ψωμωμένες από της Θάσου και πιο γλυκές.

5' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
Σύνολο: 20'

Υλικά - Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζές
  •  1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού θρούμπες μεγαρίτικες ή Θάσου ΠΟΠ
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριες φέτες
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ξερή ρίγανη, τριμμένη
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις ελιές θρούμπες στο τηγάνι με κρεμμύδια, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει απαλά.
  2. Προσθέτουμε τις ελιές και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν κάπως και να τεντώσει η φλούδα τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε ελιές και κρεμμύδια σε ένα πιάτο, με όσο λαδάκι παρασύρουν μαζί τους.
  4. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 419 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.