Λαχταριστό εκμέκ κανταΐφι με ελαφριά κρέμα και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ένα γλυκό που όλοι λατρεύουμε!
- 450 γρ. φύλλο για κανταΐφι
- 125 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 300 ml (1½ κούπα) νερό
- 300 ml (1½ κούπα) χυμός πορτοκαλιού
- 300 γρ. (1½ κούπα) ζάχαρη
- 2 λίτρα (5 κούπες) φρέσκο γάλα
- 100 γρ. (3/4 κούπας) κορν φλάουρ
- 250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη
- 60 γρ. (1/3 κούπας) σιμιγδάλι ψιλό
- 4 κάψουλες βανιλίνη
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
- 4 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
- 500 ml (2½ κούπες) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 50 γρ. (1/3 κούπας) ζάχαρη άχνη
- 150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε ένα ταψί μεγέθους 30 x 40 εκ. απλώνουμε τo φύλλo κανταϊφιού και το αφρατεύουμε ανοίγοντάς το με τα χέρια μας. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε για περίπου 6-8 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Το αναποδογυρίζουμε και το βάζουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά περίπου άλλα 6-8 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά (από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε πάνω στο κρύο κανταΐφι.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τους κρόκους και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν οι κρόκοι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να αναμειχθεί. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μαρέγκα.
- Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι, μέχρι να αναμειχθεί.
- Στρώνουμε την κρέμα επάνω στο κανταΐφι. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
- Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με τη σαντιγί και αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Πριν σερβίρουμε το εκμέκ κανταΐφι, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
Μπορούμε να στολίσουμε την επιφάνεια με ωραίες ροζέτες από σαντιγί, με κερασάκια γλασέ, βύσσινα ή ό,τι άλλο μάς αρέσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.