Η συνταγή της ημέρας: ''Εκμέκ κανταΐφι''

Άρτος και Θεάματα 17 Φεβρουαρίου 2024

Λαχταριστό εκμέκ κανταΐφι με ελαφριά κρέμα και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ένα γλυκό που όλοι λατρεύουμε!

Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

40' προετοιμασία
15' ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 55'

Υλικά  - Μερίδες: 20
  •  450 γρ. φύλλο για κανταΐφι
  •  125 γρ. βούτυρο αγελάδας
Σιρόπι
  •  300 ml (1½ κούπα) νερό
  •  300 ml (1½ κούπα) χυμός πορτοκαλιού
  •  300 γρ. (1½ κούπα) ζάχαρη
Κρέμα
  •  2 λίτρα (5 κούπες) φρέσκο γάλα
  •  100 γρ. (3/4 κούπας) κορν φλάουρ
  •  250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη
  •  60 γρ. (1/3 κούπας) σιμιγδάλι ψιλό
  •  4 κάψουλες βανιλίνη
  •  150 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
  •  4 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
Σαντιγί
  •  500 ml (2½ κούπες) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  50 γρ. (1/3 κούπας) ζάχαρη άχνη
  •  150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
Διαδικασία
  1. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  3. Σε ένα ταψί μεγέθους 30 x 40 εκ. απλώνουμε τo φύλλo κανταϊφιού και το αφρατεύουμε ανοίγοντάς το με τα χέρια μας. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο.
  4. Ψήνουμε για περίπου 6-8 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Το αναποδογυρίζουμε και το βάζουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά περίπου άλλα 6-8 λεπτά.
  5. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά (από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει).
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε πάνω στο κρύο κανταΐφι.
Κρέμα
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τους κρόκους και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν οι κρόκοι.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να αναμειχθεί. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
  5. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μαρέγκα.
  6. Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι, μέχρι να αναμειχθεί.
  7. Στρώνουμε την κρέμα επάνω στο κανταΐφι. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
  8. Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.
  9. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με τη σαντιγί και αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1 ώρα.
  10. Πριν σερβίρουμε το εκμέκ κανταΐφι, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
Μυστικά

Μπορούμε να στολίσουμε την επιφάνεια με ωραίες ροζέτες από σαντιγί, με κερασάκια γλασέ, βύσσινα ή ό,τι άλλο μάς αρέσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 557 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.