Η συνταγή της ημέρας: ''Cupcakes της Σταχτοπούτας με κολοκύθα, μπαχαρικά και κρέμα τυριού''

Άρτος και Θεάματα 12 Δεκεμβρίου 2023

Στο παμπάλαιο παραμύθι της Σταχτοπούτας η κολοκύθα μεταμορφώνεται σε άμαξα που τη μεταφέρει μεγαλοπρεπώς στο παλάτι.

Ζάχαρη & Αλεύρι

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Στο παμπάλαιο παραμύθι της Σταχτοπούτας η κολοκύθα μεταμορφώνεται σε άμαξα που τη μεταφέρει μεγαλοπρεπώς στο παλάτι. Μεταμορφώνεται όμως και σε πλήθος γλυκισμάτων, από γλυκιά κολοκυθόπιτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας μέχρι τσίζκεϊκ, τάρτες, μπάρες, μπισκότα, κέικ, κορμούς και πολλά ακόμα, αυτά που συνήθως στις ΗΠΑ αποτελούν αγαπημένα γλυκά της εποχής. Εμείς επιλέξαμε αφράτα cupcakes που μοσχοβολάνε κανέλα και μπαχαρικά και θα γίνουν αγαπημένο γιορτινό κέρασμα.

30' προετοιμασία
18' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 18'

Υλικά - Τεμάχια: 12
Κέικ
  •  1 μικρή κολοκύθα (στρογγυλή ή μακρουλή)
  •  100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  100 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  •  100 ml ελαφρύ ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο)
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  2 αυγά μεγάλου μεγέθους
  •  130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλο
  •  1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  •  1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Επικάλυψη
  •  60 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  200 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  2-3 κούπες ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα cupcakes της Σταχτοπούτας με κολοκύθα, μπαχαρικά και κρέμα τυριού προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κολοκύθα.
  3. Την κόβουμε στη μέση (αν είναι μακρουλή, την κόβουμε στη μέση κατά μήκος).
  4. Με ένα κουτάλι ξύνουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις ίνες από το κέντρο κάθε κομματιού.
  5. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί και ακουμπάμε τα κομμάτια της κολοκύθας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
  6. Ψήνουμε για 35-45 λεπτά ή μέχρι η ψίχα να μαλακώσει καλά και να τη διαπερνά εύκολα το πιρούνι.
  7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη μαλακή ψίχα από κάθε κομμάτι.
  8. Πολτοποιούμε την ψίχα στον πολυκόφτη.
  9. Κρατάμε για τη συνταγή 250 γρ. (την υπόλοιπη μπορούμε να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη, για άλλη συνταγή).
  10. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C.
  11. Τοποθετούμε χάρτινες θήκες για μάφιν ή cupcakes σε ένα ειδικό ταψάκι 12 θέσεων.
  12. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ κολοκύθας, τα δύο είδη ζάχαρης, το λάδι, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά.
  13. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
  14. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας.
  15. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες στο ταψάκι, αφήνοντας περιθώριο 1 εκ. από το χείλος.
  16. Ψήνουμε για 15-18 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο ενός από τα cupcakes.
  17. Τα βγάζουμε από το ταψάκι και τα αφήνουμε μέσα στις θήκες τους μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Επικάλυψη
  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με το τυρί κρέμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σταδιακά όση από την άχνη χρειάζεται μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
  4. Χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να γίνει εντελώς λείο.
  5. Αδειάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με απλή στρογγυλή μύτη (ή μύτη αστέρι) και διακοσμούμε τα cupcakes.
Μυστικά

Τα σπόρια από την κολοκύθα τα ξεπλένουμε σε κρύο νερό, τα σκουπίζουμε καλά και τα ψήνουμε για λίγα λεπτά σε ταψάκι, στους 170°C, για σπιτικό πασατέμπο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 380 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.