Ιδιαίτερη βελουτέ σούπα με ξινόμηλα και κουνουπίδι ιδανική για vegans!
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 3 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σελινόριζα (περίπου 2 μέτριες), καθαρισμένη, σε μέτρια κομμάτια
- 1 μεγάλο ξινόμηλο, καθαρισμένο, σε μέτρια κομμάτια
- 2 φλιτζ. τσαγιού φουντίτσες κουνουπιδιού
- 800 ml νερό αρωματισμένο για 7 λεπτά με τσάι γιασεμί (έτοιμο, σε φακελάκι)
- 400 ml γάλα καρύδας
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη βελούδινη σούπα κουνουπιδιού με μήλο ξεκινάμε και σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το τζίντζερ στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο, το κουνουπίδι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Σβήνουμε με το τσάι γιασεμιού και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε μέχρι το υγρό να πάρει βράση και τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
- Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
- Γαρνίρουμε με τραγανό προσούτο ή τηγανητά κρεμμύδια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.