O σεφ μάς δίνει μια ελληνική εκδοχή των «αυγών μπένεντικτ» με σύγκλινο και αρωματική αλευρόσαλτσα με πελτέ αντί για την κλασική ολλαντέζ.
- 4 αυγά
- 4 μεγάλες, λεπτές φέτες ψωμί, (προτιμότερο προζυμένιο)
- 100 γρ. σύγλινο (μανιάτικο καπνιστό χοιρινό διατηρημένο στο λίπος του – σε πολλά παντοπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), λεπτοκομμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300 ml φρέσκο γάλα
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- τα φύλλα από 2 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- Για να φτιάξουμε αυγά ποσέ με αλευρόσαλτσα με πελτέ και σύγλινο, αρχικά, σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε 5-6 εκ. νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει έντονα το νερό.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσεκτικά, αλλά γρήγορα, σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού.
- Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε τα αυγά να μαγειρευτούν για περίπου 2-3 λεπτά ή μέχρι να σφίξει το ασπράδι τους.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν.
- Κόβουμε με ένα ψαλίδι τις «άτακτες» άκρες τους.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και το μυρωδικό και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί.
- Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη δημιουργηθούν σβόλοι, και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ψήνουμε το ψωμί στο γκριλ για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, και το μοιράζουμε στα πιάτα.
- Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σύγλινο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί λίγο και να ροδίσει ελαφρώς, και το μοιράζουμε πάνω στο ψωμί.
- Από πάνω βάζουμε το αυγό ποσέ, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με όση σάλτσα θέλουμε και σερβίρουμε τα αυγά ποσέ με αλευρόσαλτσα με πελτέ και σύγλινο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.