Η συνταγή της ημέρας: ''Αυγά ποσέ με αλευρόσαλτσα με πελτέ και σύγλινο Μάνης''

Άρτος και Θεάματα 11 Ιουνίου 2023

O σεφ μάς δίνει μια ελληνική εκδοχή των «αυγών μπένεντικτ» με σύγκλινο και αρωματική αλευρόσαλτσα με πελτέ αντί για την κλασική ολλαντέζ.

Σωτήρης Ευαγγέλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


15' προετοιμασία
17' μαγείρεμα
Σύνολο: 32'

Υλικά - Μερίδες: 4 μερίδες
  •  4 αυγά
  •  4 μεγάλες, λεπτές φέτες ψωμί, (προτιμότερο προζυμένιο)
  •  100 γρ. σύγλινο (μανιάτικο καπνιστό χοιρινό διατηρημένο στο λίπος του – σε πολλά παντοπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), λεπτοκομμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  •  300 ml φρέσκο γάλα
  •  1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  30 γρ. βούτυρο αγελάδος
  •  1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  •  τα φύλλα από 2 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
Διαδικασία
Αυγά ποσέ
  1. Για να φτιάξουμε αυγά ποσέ με αλευρόσαλτσα με πελτέ και σύγλινο, αρχικά, σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε 5-6 εκ. νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει έντονα το νερό.
  2. Σβήνουμε τη φωτιά και προσεκτικά, αλλά γρήγορα, σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού.
  3. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε τα αυγά να μαγειρευτούν για περίπου 2-3 λεπτά ή μέχρι να σφίξει το ασπράδι τους.
  4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν.
  5. Κόβουμε με ένα ψαλίδι τις «άτακτες» άκρες τους.
Σάλτσα
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ και το μυρωδικό και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη δημιουργηθούν σβόλοι, και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Σερβίρισμα
  1. Ψήνουμε το ψωμί στο γκριλ για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, και το μοιράζουμε στα πιάτα.
  2. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σύγλινο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί λίγο και να ροδίσει ελαφρώς, και το μοιράζουμε πάνω στο ψωμί.
  3. Από πάνω βάζουμε το αυγό ποσέ, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με όση σάλτσα θέλουμε και σερβίρουμε τα αυγά ποσέ με αλευρόσαλτσα με πελτέ και σύγλινο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 501 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024: ''Γαλόπιτα, γιορτινή τάρτα με γαλοπούλα και μανιτάρια''

Γεύση παλιάς Αθήνας έχει αυτή η γαλόπιτα, μια γιορτινή τάρτα με γαλοπούλα και μανιτάρια, εμπνευσμένη από συνταγή δημοσιευμένη στην περίφημη Εφημερίδα των Κυριών της Καλλιρόης Παρρέν.