Η συνταγή της ημέρας: ''Αρνίσιο μπούτι ρολό γεμιστό με σπανάκι και ξινομυζήθρα''

Άρτος και Θεάματα 15 Μαϊου 2023

Αρνίσιο μπούτι ρολό γεμιστό με σπανάκι και ξινομυζήθρα, μια πεντανόστιμη συνταγή που σίγουρα θα σας κάνει να αναπολήσετε τις Κυριακές στο χωριό.

Άγγελος Μπακόπουλος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλαΐκος - Βοηθός Φωτογράφου: Παναγιώτης Ανδριανόπουλος


«Κάθε Κυριακή στο σπίτι μου στο χωριό, η γιαγιά έψηνε αρνάκι στον ξυλόφουρνο με πατάτες. Αυτή η γεύση έχει μείνει χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μου. Όταν καλώ φίλους στο σπίτι ακόμα και τώρα, θα υπάρχει πάντα στο τραπέζι αρνάκι με πατάτες», λέει ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  2 κιλά ψαχνό από αρνίσιο μπούτι (ζητάμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας να το ξεκοκαλίσει και να ανοίξει το κρέας λεπτό για ρολό)
  •  100 γρ. πρόβειο βούτυρο (από βαζάκι), καλά μαλακωμένο
  •  400 γρ. φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο, τριμμένο με λίγο αλάτι και στυμμένο
  •  220 γρ. ξινομυζήθρα
  •  τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  •  τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φασκόμηλο (ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο)
  •  2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες
  •  1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  •  χυμός από 2 λεμόνια
  •  3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  •  τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  •  3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  •  1 ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ρολό
  1. Για να φτιάξουμε αρνίσιο μπούτι ρολό γεμιστό με σπανάκι και ξινομυζήθρα, ακουμπάμε το κρέας σε επίπεδη επιφάνεια, με την πλευρά του δέρματος προς τα έξω.
  2. Αλείφουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και το πρόβειο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Απλώνουμε πάνω στο κρέας το σπανάκι και από πάνω σκορπίζουμε τη θρυμματισμένη ξινομυζήθρα, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το σκόρδο. Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο με πυκνά δεσίματα.
Πατάτες
  1. Βάζουμε τις πατάτες σε ευρύχωρη γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με τα χέρια και τις απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος.
Ψήσιμο
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τις πατάτες και επάνω τους ακουμπάμε το ρολό του αρνιού.
  3. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
  4. Ψήνουμε το φαγητό για 1-1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει ωραία το φαγητό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 628 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024: ''Γαλόπιτα, γιορτινή τάρτα με γαλοπούλα και μανιτάρια''

Γεύση παλιάς Αθήνας έχει αυτή η γαλόπιτα, μια γιορτινή τάρτα με γαλοπούλα και μανιτάρια, εμπνευσμένη από συνταγή δημοσιευμένη στην περίφημη Εφημερίδα των Κυριών της Καλλιρόης Παρρέν.