Η συνταγή της ημέρας: ''Arancini - παναρισμένες κροκέτες ρυζιού''

Άρτος και Θεάματα 01 Μαϊου 2023

Κομμάτι μπελαλίδικα, αλλά πεντανόστιμα ρυζοκεφτεδάκια, ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιταλία. Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουν οι Ιταλοί τα λεγόμενα arancini.

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 4
Για τις κροκέτες
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  250 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή άλλο ρύζι κατάλληλο για ριζότο)
  •  750 ml ζωμός κότας ζεστός
  •  ελάχιστοι στήμονες σαφράν
  •  1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  •  τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  •  100 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
  •  2 αυγά (προτιμάμε βιολογικά)
  •  αλάτι, πιπέρι
Για το τηγάνισμα
  •  αρκετό ελαιόλαδο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χτυπημένα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
Διαδικασία
Για το ρύζι
  1. Για να φτιάξουμε τα arancini, τις παναρισμένες κροκέτες ρυζιού: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του να αρχίσουν να γυαλίζουν.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας μια δόση ζεστού ζωμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μερικές φορές, ώσπου να απορροφηθεί από το ρύζι.
  4. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, προσθέτοντας σταδιακά ζωμό κάθε φορά που απορροφάται, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα, ώσπου το ρύζι να μαλακώσει, να χυλώσει και να μην απορροφά άλλο ζωμό. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 - 25 λεπτά.
Για το μείγμα
  1. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαφράν, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, τα τυριά και τέλος τα 2 αυγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να σφίξει.
  2. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρούς κεφτέδες, σε μέγεθος καρυδιού.
Για το τηγάνισμα
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο να κάψει στους 170° - 180° C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μαγειρικής ή ρυθμίζουμε τη φριτέζα στην ανάλογη θερμοκρασία ή ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα στο λάδι και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει, είναι έτοιμο).
  2. Βάζουμε το αλεύρι, το αυγό και τη γαλέτα σε τρία διαφορετικά βαθιά πιάτα. Περνάμε τα arancini πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος τα κυλάμε στη γαλέτα.
  3. Τα τηγανίζουμε στο λάδι για περίπου 2 - 3 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν.
  4. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 38.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 370 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.