Η συνταγή της ημέρας: ''Αλμυρή πουτίγκα με λουκάνικα, σπανάκι και μπέικον''

Άρτος και Θεάματα 20 Απριλίου 2023

Πεντανόστιμη, πλούσια, ό,τι πρέπει για brunch. Εννοείται ότι ένα τόσο χορταστικό πιάτο σερβίρεται και ως κύριο πιάτο, γιορτινό ή μη.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

20' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
 
Υλικά - Μερίδες: 8
  •  1 γαλλική μπαγκέτα σε φέτες και στη συνέχεια κάθε φέτα σε κυβάκια
  •  350 γρ. χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας, σε μεγάλα κομμάτια
  •  200 γρ. μπέικον άκοπο (ή καλής ποιότητας πανσέτα), κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
  •  250 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  450 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος), πλυμένο, στεγνό και χοντροκομμένο
  •  6 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και πολύ ψιλοκομμένες
  •  9 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  •  600 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε αλμυρή πουτίγκα αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
  3. Απλώνουμε εκεί τα κυβάκια μπαγκέτας και τα ψήνουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντάς τα μια-δυο φορές, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να γίνουν κρουτόν.
  4. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Προσθέτουμε το μπέικον ή την πανσέτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει λίγο.
  7. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε το σπανάκι, σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί.
  9. Ρίχνουμε και τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Βγάζουμε τα λουκάνικα από το μείγμα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα ρίχνουμε ξανά στο μείγμα.
  11. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και την πάπρικα.
  12. Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά κρουτόν μπαγκέτας.
  13. Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω το μισό μείγμα λουκάνικου.
  14. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα κρουτόν μπαγκέτας και στρώνουμε το υπόλοιπο μείγμα λουκάνικου.
  15. Περιχύνουμε με το μείγμα αυγών-γάλακτος και πιέζουμε ελαφρά το μείγμα με μια σπάτουλα για να μουσκέψει όσο γίνεται στο υγρό μείγμα.
  16. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε κατά μέρος για 2-3 ώρες.
  17. Το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
  18. Σερβίρουμε την πουτίγκα χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 603 φορές