Αυτές οι τηγανίτες από τη Μήλο θυμίζουν λουκουμάδες, αφού περιέχουν μαγιά, φουσκώνουν υπέροχα και σερβίρονται με μέλι, κανέλα και σουσάμι.
Αυτή η συνταγή είναι από το βιβλίο Κυκλάδων Γεύσεις της κ. Νικολέτας Δελατόλα-Φωσκόλου (Τήνος, 2008). Η ίδια σημειώνει ότι είναι της κ. Εργίνας Κάτρη από τη Μήλο. Σημειώνει επίσης το εξής: «Τα βράδια που οι νησιώτες κάθονταν στη βεγγέρα, άλλοτε συζητώντας και άλλοτε παίζοντας χαρτιά, η νοικοκυρά, για να ευχαριστήσει την παρέα, έφτιαχνε στα γρήγορα τηγανίτες και τις σέρβιρε ζεστές».
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά νερό χλιαρό (όσο χρειαστεί)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 1⁄2 κούπα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 1 κούπα μέλι
- κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα
- σουσάμι καβουρδισμένο για πασπάλισμα
- Για να φτιάξουμε τις αφράτες τηγανίτες, ξεκινάμε βάζοντας σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε το μείγμα.
- Προσθέτουμε χλιαρό νερό, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε έναν χυλό σαν τους λουκουμάδες, δηλαδή λείο και σχετικά σφιχτό.
- Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο με μεμβράνη να φουσκώσει, για 15 λεπτά.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει σε ένα τηγάνι.
- Παίρνουμε κουταλιές από τον χυλό, τις ρίχνουμε στο λάδι, τις γυρίζουμε να ψηθούν και από τις δύο πλευρές και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι. Οι τηγανίτες σερβίρονται ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.