Η συνταγή της ημέρας:''Κεφτεδάκια προβατίνας με γιαούρτι και σχοινόπρασο''

Άρτος και Θεάματα 06 Ιουνίου 2024

Τα κεφτεδάκια προβατίνας είναι ένας ρωμαλέος μεζές αλλά και αγαπημένο κυρίως πιάτο για μικρούς και μεγάλους. Είναι πικάντικοι, με τζίντζερ και γιαούρτι και θα συνοδέψουν μοναδικά τις παγωμένες μπύρες μας. Μια μόνο από τις 80 συνταγές δροσιάς του νέου τεύχους του Γαστρονόμου «Καλοκαίρι στην Αθήνα». Την Κυριακή 09/06 με την Καθημερινή.

Κώστας Παρδάλης

Φωτογραφία: Δανάη Ίσαρη

Ο Κώστας Παρδάλης και η Χρύσα Πετροχείλου είναι οι εμπνευστές της λέσχης δείπνου Πούλμαν Club, η οποία στρώνει τραπέζι κάθε φορά και σε διαφορετική τοποθεσία. Για εμάς ετοίμασαν αυτά τα μυρωδάτα κεφτεδάκια προβατίνας, για να συνοδέψουμε την παγωμένη μπύρα μας.

20' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά - Τεμάχια: 20
  •  1 κιλό κιμάς προβατίνας
  •  100 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  •  1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  •  100 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  •  1 μάτσο κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
  •  5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  ξύσμα και χυμός από 3 λάιμ
  •  400 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
  •  1 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  ξύσμα και χυμό από 3 λάιμ
  •  80 ml ελαιόλαδο + επιπλέον
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τα κεφτεδάκια προβατίνας, ξεκινάμε ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ τον κιμά, το τζίντζερ, το τσίλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το ξύσμα του λάιμ, 50 ml από το λάδι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  2. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 40 γρ. περίπου.
  3. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλα μαζί), για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  5. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  6. Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λάιμ, το σχοινόπρασο και το κύμινο. Το απλώνουμε σε πιατέλα και από πάνω τακτοποιούμε τα κεφτεδάκια.
  7. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 592 φορές