Είναι διάσημο, γιαπωνέζικο, γαλατένιο και έχει την πιο αφράτη και μεταξένια υφή. Ετοιμάστε πρώτοι αυτό τα απίθανο ψωμί φόρμας, ιδανικό για τοστ, σάντουιτς, αλλά και αλειμμένο με βούτυρο, μέλι ή μαρμελάδες. Είναι μια από τις πενήντα συνταγές που σας περιμένουν στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου «Σπιτικό ψωμί», την Κυριακή 22/10 με την Καθημερινή.
- 60 γρ. αλεύρι σκληρό
- 260 ml νερό
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 40 γρ. ζάχαρη
- 220 ml γάλα (χλιαρό)
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 μεγάλο αυγό το μείγμα tangzhong
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για το σκεύος
- 1 κρόκος αυγού
- 2 κουτ. σούπας γάλα
- Για να ετοιμάσουμε το γιαπωνέζικο ψωμί με γάλα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το αλεύρι και το νερό ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα κολλώδης χυλός.
- Αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το γάντζο το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα tangzhong και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, αδειάζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 5 ίσα κομμάτια.
- Τα πλάθουμε σε μπάλες.
- Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη μια μπάλα ζύμης σε οβάλ σχήμα και διπλώνουμε τις δύο άκρες προς στο κέντρο τη μια πάνω από την άλλη.
- Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη, έτσι ώστε οι εγκοπές να είναι στο κάτω μέρος και πλάθουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο σχήμα με πλάτος όσο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Τυλίγουμε σε ρολό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 4 μπάλες.
- Βουτυρώνουμε μια μέτρια παραλληλόγραμμη φόρμα και τακτοποιούμε μέσα όλα τα ρολάκια ζύμης, κολλητά το ένα με το άλλο.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για άλλα 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα, και αλείφουμε απαλά τη ζύμη στην επιφάνεια. .
- Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.