H συνταγή της ημέρας:''Το διάσημο γιαπωνέζικο ψωμί με γάλα (Γαλατόψωμο Tangzhong)''

Άρτος και Θεάματα 17 Οκτωβρίου 2023

Είναι διάσημο, γιαπωνέζικο, γαλατένιο και έχει την πιο αφράτη και μεταξένια υφή. Ετοιμάστε πρώτοι αυτό τα απίθανο ψωμί φόρμας, ιδανικό για τοστ, σάντουιτς, αλλά και αλειμμένο με βούτυρο, μέλι ή μαρμελάδες. Είναι μια από τις πενήντα συνταγές που σας περιμένουν στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου «Σπιτικό ψωμί», την Κυριακή 22/10 με την Καθημερινή.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά - Μερίδες: για 1 παραλληλόγραμμη φόρμα
Για το tangzhong
  •  60 γρ. αλεύρι σκληρό
  •  260 ml νερό
Για το ψωμί
  •  500 γρ. αλεύρι σκληρό
  •  8 γρ. μαγιά ξηρή
  •  40 γρ. ζάχαρη
  •  220 ml γάλα (χλιαρό)
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 μεγάλο αυγό το μείγμα tangzhong
  •  60 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για το σκεύος
Για το άλειμμα
  •  1 κρόκος αυγού
  •  2 κουτ. σούπας γάλα
Διαδικασία
Tangzhong
  1. Για να ετοιμάσουμε το γιαπωνέζικο ψωμί με γάλα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το αλεύρι και το νερό ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα κολλώδης χυλός.
  2. Αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ψωμί
  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το γάντζο το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα tangzhong και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί.
  5. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, αδειάζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 5 ίσα κομμάτια.
  6. Τα πλάθουμε σε μπάλες.
  7. Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη μια μπάλα ζύμης σε οβάλ σχήμα και διπλώνουμε τις δύο άκρες προς στο κέντρο τη μια πάνω από την άλλη.
  8. Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη, έτσι ώστε οι εγκοπές να είναι στο κάτω μέρος και πλάθουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο σχήμα με πλάτος όσο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  9. Τυλίγουμε σε ρολό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 4 μπάλες.
  10. Βουτυρώνουμε μια μέτρια παραλληλόγραμμη φόρμα και τακτοποιούμε μέσα όλα τα ρολάκια ζύμης, κολλητά το ένα με το άλλο.
  11. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για άλλα 30 λεπτά.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
Άλειμμα
  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα, και αλείφουμε απαλά τη ζύμη στην επιφάνεια. .
  2. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.
  3. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 912 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.