Λιγότερο διάσημη συγγενής της καρμπονάρα αλλά εξίσου λαχταριστή, αυτή η μακαρονάδα, ονόματι σπαγγέτι alla gricia, φτιάχνεται με γκουαντσιάλε, πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- 500 γρ. σπαγγέτι
- 200 γρ. γκουαντσιάλε (ιταλικό αλλαντικό από χοιρινά μάγουλα – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντέλι) ή καπνιστή χοιρινή πανσέτα καλής ποιότητας, σε λεπτές λωρίδες
- 120 γρ. πεκορίνο ρομάνο, τριμμένο πολύ ψιλό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για να φτιάξουμε σπαγγέτι alla gricia, αρχικά ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το γκουαντσιάλε.
- Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λάδι, το γκουαντσιάλε θα τηγανιστεί στο δικό του λίπος, το οποίο σταδιακά θα γίνει διάφανο. Είναι έτοιμο μόλις ξεροψηθεί. Προσοχή, όμως, να μην παρασκληρύνει. Σβήνουμε τη φωτιά.
- Παράλληλα, βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2-3 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία τους, ώστε να «κρατάνε» αρκετά στο δόντι, να είναι δηλαδή αρκετά al dente.
- Τα παίρνουμε με μια τσιμπίδα και τα μεταφέρουμε κατευθείαν στο τηγάνι με το γκουαντσιάλε.
- Προσθέτουμε το τυρί, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τα σπαγγέτι alla gricia.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.