H συνταγή της ημέρας: ''Σπαγγέτι alla gricia''

Άρτος και Θεάματα 01 Νοεμβρίου 2023

Λιγότερο διάσημη συγγενής της καρμπονάρα αλλά εξίσου λαχταριστή, αυτή η μακαρονάδα, ονόματι σπαγγέτι alla gricia, φτιάχνεται με γκουαντσιάλε, πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Γαστρονόμος
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

5' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 15'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  500 γρ. σπαγγέτι
  •  200 γρ. γκουαντσιάλε (ιταλικό αλλαντικό από χοιρινά μάγουλα – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντέλι) ή καπνιστή χοιρινή πανσέτα καλής ποιότητας, σε λεπτές λωρίδες
  •  120 γρ. πεκορίνο ρομάνο, τριμμένο πολύ ψιλό
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σπαγγέτι alla gricia, αρχικά ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το γκουαντσιάλε.
  2. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λάδι, το γκουαντσιάλε θα τηγανιστεί στο δικό του λίπος, το οποίο σταδιακά θα γίνει διάφανο. Είναι έτοιμο μόλις ξεροψηθεί. Προσοχή, όμως, να μην παρασκληρύνει. Σβήνουμε τη φωτιά.
  3. Παράλληλα, βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2-3 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία τους, ώστε να «κρατάνε» αρκετά στο δόντι, να είναι δηλαδή αρκετά al dente.
  4. Τα παίρνουμε με μια τσιμπίδα και τα μεταφέρουμε κατευθείαν στο τηγάνι με το γκουαντσιάλε.
  5. Προσθέτουμε το τυρί, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τα σπαγγέτι alla gricia.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 440 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.