H συνταγή της ημέρας: ''Σάμαλι, το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό!''

Άρτος και Θεάματα 22 Νοεμβρίου 2023

Το σάμαλι είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που μοιάζει με το ραβανί με τη διαφορά ότι είναι νηστίσιμο και παραδοσιακά αρωματίζεται με μαστίχα. Ζουμερό και απολαυστικό!

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος - Food styling: Tina Webb

10' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
5 ώρες και 35' αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 12
  •  400 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  •  250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  •  1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  •  1½ κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη
  •  5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
  •  2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
Διαδικασία
  1. Για το σάμαλι, ανακατεύουμε το χονδρό σιμιγδάλι με το ψιλό σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε στη συνέχεια τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και αφήνουμε 15 λεπτά για να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι που το έχουμε βράσει για 10 λεπτά.
  6. Σερβίρουμε το σάμαλι όταν απορροφήσει το σιρόπι.
Μυστικά

Αντί για μαστίχα, αρωματίζουμε το γλυκό με 2 κάψουλες βανίλιας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 8.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 375 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.