Το σάμαλι είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που μοιάζει με το ραβανί με τη διαφορά ότι είναι νηστίσιμο και παραδοσιακά αρωματίζεται με μαστίχα. Ζουμερό και απολαυστικό!
- 400 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
- 1½ κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη
- 5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
- Για το σάμαλι, ανακατεύουμε το χονδρό σιμιγδάλι με το ψιλό σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και αφήνουμε 15 λεπτά για να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι που το έχουμε βράσει για 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε το σάμαλι όταν απορροφήσει το σιρόπι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 8.