H συνταγή της ημέρας: ''Σάμαλι, το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό!''

Άρτος και Θεάματα 22 Νοεμβρίου 2023

Το σάμαλι είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που μοιάζει με το ραβανί με τη διαφορά ότι είναι νηστίσιμο και παραδοσιακά αρωματίζεται με μαστίχα. Ζουμερό και απολαυστικό!

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος - Food styling: Tina Webb

10' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
5 ώρες και 35' αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 12
  •  400 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  •  250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  •  1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  •  1½ κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη
  •  5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
  •  2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
Διαδικασία
  1. Για το σάμαλι, ανακατεύουμε το χονδρό σιμιγδάλι με το ψιλό σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε στη συνέχεια τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και αφήνουμε 15 λεπτά για να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι που το έχουμε βράσει για 10 λεπτά.
  6. Σερβίρουμε το σάμαλι όταν απορροφήσει το σιρόπι.
Μυστικά

Αντί για μαστίχα, αρωματίζουμε το γλυκό με 2 κάψουλες βανίλιας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 8.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 413 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.