H συνταγή της ημέρας: ''Πουρές πατάτας με κολοκύθα ή καρότο''

Άρτος και Θεάματα 29 Νοεμβρίου 2023

Αυτός ο πουρές πατάτας έχει εκείνο το «κάτι» παραπάνω που χρειάζεται για να σταθεί σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  500 γρ. μέτριες πατάτες, όσο γίνεται ίδιου μεγέθους
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  •  500 γρ. ψίχα κολοκύθας (ή καρότα), σε μικρά καρέ
  •  60 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομματάκια
  •  ξύσμα από 1/2 μοσχολέμονο (λάιμ)
  •  30 ml χυμός μοσχολέμονο (λάιμ)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό λίγο μπούκοβο, καυτερό ή γλυκό
  •  1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή
  •  μερικά φύλλα από φρέσκο κόλιανδρο
Διαδικασία
Αρωματικό λάδι
  1. Για να φτιάξουμε τον πουρέ πατάτας με κολοκύθα η καρότο ξεκινάμε φτιάχνοντας το αρωματικό ελαιόλαδο για το σερβίρισμα και σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τη μαντζουράνα και το μπούκοβο και αφήνουμε στην άκρη για να αρωματιστεί το λάδι.
Πουρές
  1. Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε κρύο νερό που να τις καλύψει καλά, αλατίζουμε και τις βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσει να σκάει η φλούδα τους.
  2. Τις στραγγίζουμε και, όσο είναι ακόμη ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε σε ένα μπολ με το πρες πουρέ. Αλατίζουμε όσο είναι ζεστές και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο με το κλωνάρι θυμαριού σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το λαχανικό που επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε (κολοκύθα, καρότο ή γλυκοπατάτα).
  4. Αν επιλέξαμε κολοκύθα, σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν διαλέξαμε καρότο, σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κυβάκια και να σωθεί το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Όποιο υλικό και αν επιλέξαμε, κρατάμε στην άκρη 3-4 κουτ. σούπας για το σερβίρισμα. Λιώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα με πρες πουρέ και τη ρίχνουμε στο μπολ με τον πουρέ πατάτας.
  6. Αδειάζουμε τον πουρέ σε μια μέτρια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
  7. Προσθέτουμε εναλλάξ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
  8. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  9. Αδειάζουμε τον πουρέ σε μπολ σερβιρίσματος και σκορπίζουμε από πάνω τα σοταρισμένα κυβάκια λαχανικού που αφήσαμε κατά μέρος και τον κόλιανδρο ή τον δυόσμο.
  10. Περιχύνουμε με το αρωματικό μείγμα ελαιόλαδου που ετοιμάσαμε και σερβίρουμε τον πουρέ πατάτας με κολοκύθα ή καρότο.
Μυστικά

Η σεφ δίνει ιδέες για ακόμα πιο γιορτινό τόνο: αν θέλουμε, στο σερβίρισμα, σκορπίζουμε στον πουρέ βρασμένα κάστανα σε φέτες, μαύρες σταφίδες και σπόρους ροδιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.


Προβλήθηκε 489 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.