H συνταγή της ημέρας: ''Μουχαλεμπί''

Άρτος και Θεάματα 17 Νοεμβρίου 2023

Το μουχαλεμπί παραδοσιακά αρωματίζεται με ροδόνερο, πιο σπάνια με γιασεμί και στις Οινούσσες, λόγω εγγύτητας με τη Χίο, το καρυκεύουν με μαστίχα. Η Εύα το σερβίρει με γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο.

Ευα Κασκάνη

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς


Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά καταγεγραμμένα γλυκά, για το οποίο υπάρχουν γραπτές αναφορές από τον 10ο αιώνα. Το αναφέρουν πότε ως μια κρέμα με ρυζάλευρο και πότε ως μια πλούσια κρέμα, πάλι με βάση το ρύζι, αλλά μαζί με ψαχνό από κοτόπουλο, ενώ υπάρχει και μεταγενέστερη συνταγή με πρόβειο κρέας!

Το γλυκό με το κοτόπουλο υπάρχει μέχρι τις μέρες μας και λέγεται «ταβούκ κιοκτσού», ενώ πλέον ως μουχαλεμπί εννοούμε μια πιο απλή γαλατένια κρέμα που πήζει με άμυλο.

15' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Yλικά - Μερίδες: 8
  •  300 γρ. νισεστές (άμυλο αραβοσίτου)
  •  600 γρ. ζάχαρη
  •  1.500 ml γάλα φρέσκο
  •  4 μικροί κρύσταλλοι μαστίχας Χίου, χτυπημένοι στο γουδί 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  γλυκό τριαντάφυλλο για το σερβίρισμα ή άλλο γλυκό της αρεσκείας μας, όπως βύσσινο ή περγαμόντο
Διαδικασία
  1. Για το μουχαλεμπί ξεκινάμε και σε ένα μπολ βάζουμε τον νισεστέ και τα 600 ml από το γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
  2. Βάζουμε τον διαλυμένο νισεστέ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά.
  3. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει και να γίνει μια κρέμα σφιχτή.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος σερβιρίσματος ή σε πολλά ατομικά μπολ και μόλις κρυώσει αρκετά, το βάζουμε στο ψυγείο.
  5. Το σερβίρουμε κρύο, γαρνίροντας με το γλυκό τριαντάφυλλο ή με όποιο άλλο γλυκό κουταλιού μάς αρέσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 395 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.