Το μουχαλεμπί παραδοσιακά αρωματίζεται με ροδόνερο, πιο σπάνια με γιασεμί και στις Οινούσσες, λόγω εγγύτητας με τη Χίο, το καρυκεύουν με μαστίχα. Η Εύα το σερβίρει με γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο.
Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά καταγεγραμμένα γλυκά, για το οποίο υπάρχουν γραπτές αναφορές από τον 10ο αιώνα. Το αναφέρουν πότε ως μια κρέμα με ρυζάλευρο και πότε ως μια πλούσια κρέμα, πάλι με βάση το ρύζι, αλλά μαζί με ψαχνό από κοτόπουλο, ενώ υπάρχει και μεταγενέστερη συνταγή με πρόβειο κρέας!
Το γλυκό με το κοτόπουλο υπάρχει μέχρι τις μέρες μας και λέγεται «ταβούκ κιοκτσού», ενώ πλέον ως μουχαλεμπί εννοούμε μια πιο απλή γαλατένια κρέμα που πήζει με άμυλο.
- 300 γρ. νισεστές (άμυλο αραβοσίτου)
- 600 γρ. ζάχαρη
- 1.500 ml γάλα φρέσκο
- 4 μικροί κρύσταλλοι μαστίχας Χίου, χτυπημένοι στο γουδί 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- γλυκό τριαντάφυλλο για το σερβίρισμα ή άλλο γλυκό της αρεσκείας μας, όπως βύσσινο ή περγαμόντο
- Για το μουχαλεμπί ξεκινάμε και σε ένα μπολ βάζουμε τον νισεστέ και τα 600 ml από το γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
- Βάζουμε τον διαλυμένο νισεστέ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά.
- Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει και να γίνει μια κρέμα σφιχτή.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος σερβιρίσματος ή σε πολλά ατομικά μπολ και μόλις κρυώσει αρκετά, το βάζουμε στο ψυγείο.
- Το σερβίρουμε κρύο, γαρνίροντας με το γλυκό τριαντάφυλλο ή με όποιο άλλο γλυκό κουταλιού μάς αρέσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.