H συνταγή της ημέρας: ''Μηλολουκουμάδες''

Άρτος και Θεάματα 12 Νοεμβρίου 2023

Απίθανοι αρωματικοί λουκουμάδες με το απόλυτο φρούτο της εποχής, το μήλο. Ιδανικοί για το σχολείο, το γραφείο και για όλες τις ώρες της ημέρας.

Αντωνία Κατή

Φωτογραφία: A. D. food studio / Φωτογράφος: Αντωνία Κατή
Food styling: Dawn brawn Μελισσουργού Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου


15' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
Σύνολο: 25'

Υλικά - Μερίδες: 4 - 6
  •  3-4 μήλα στάρκιν (κόκκινα)
  •  λίγος χυμός λεμονιού
  •  2 αυγά
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  1 κούπα γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
  •  240 ml (1 + 1/4 της κούπας) φρέσκο γάλα
  •  260 γρ. (2 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  μπόλικο λάδι, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
  •  μέλι θυμαρίσιο
  •  κανέλα σε σκόνη
  •  ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τους μηλολουκουμάδες, πρώτα καθαρίζουμε τα μήλα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο και κόβουμε τα μήλα σε λεπτές ροδέλες. Περιχύνουμε με λίγο λεμονοχυμό, για να μη μαυρίσουν.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια, το γιαούρτι και το γάλα και τα χτυπάμε να αναμειχθούν.
  4. Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί ένα λείος παχύρρευστος χυλός.
  5. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  6. Βουτάμε μία μία τις ροδέλες των μήλων στον χυλό και τηγανίζουμε τους μηλο-λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές
  7. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  8. Απλώνουμε τους μηλολουκουμάδες σε μια πιατέλα, τους περιχύνουμε με μέλι, τους πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 822 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.