H συνταγή της ημέρας: ''Κιμαδόπιτα σμυρνέικη''

Άρτος και Θεάματα 10 Νοεμβρίου 2023

Η πιο νόστιμη  σμυρνέικη κιμαδόπιτα με μοσχομυριστό κιμά καβουρδισμένο με μπαχαρικά και χοντρό, τραγανό χωριάτικο φύλλο που την κάνει απλά ακαταμάχητη.

Δωρίνα Τσουρούκτσογλου

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης


«Τις πρώτες φορές που την έφτιαξα, με ρωτούσαν όλοι: Τόσο μπαχάρι μέσα στην πίτα; Και όμως σε όποιον έχω δώσει τη συνταγή, τη φτιάχνει ξανά και ξανά. Η μητέρα μου πάντα άνοιγε δικό της φύλλο, χοντρό, χωριάτικο, που κρατσάνιζε στο δόντι». Το αλεύρι στο μείγμα που αλείφουμε την επιφάνεια θα κάνει την κρούστα τραγανή.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά - Μερίδες: για ταψί 38 εκ.
  •  7 φύλλα χωριάτικα
  •  1 κρόκος αυγού
  •  1 κουτ. σούπας αλεύρι
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί και τα φύλλα
Για την γέμιση
  •  1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
  •  1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  •  1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  2 αυγά, χτυπημένα
  •  2-3 κουτ. σούπας κασέρι, τριμμένο
  •  1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κιμαδόπιτα σμυρναίικη, ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει.
  2. Ρίχνουμε τον κιμά και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τα αυγά και το τυρί, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί.
  6. Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
  7. Απλώνουμε τη μισή γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  8. Καλύπτουμε με 1 φύλλο, λαδωμένο και αυτό, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  9. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 3 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  10. Ανακατεύουμε τον κρόκο, το αλεύρι, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο με 2 κουτ. σούπας νερό.
  11. Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 482 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή σύνοδος του Ήλιου με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο είναι μια δυναμική και ισχυρή όψη που φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την ανάγκη για προσωπική και επαγγελματική μεταμόρφωση.