H συνταγή της ημέρας: ''Καροτόσουπα με πορτοκάλι και καπνιστή πάπρικα''

Άρτος και Θεάματα 19 Νοεμβρίου 2023

Μια φίνα καροτόσουπα με διακριτά αρώματα πορτοκαλιού και καπνιστής πάπρικας. Το ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι ή ένα ελαφρύ γεύμα από μόνη της.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 κιλό καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  •  60 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  •  200 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  •  1½ λίτρο σπιτικός ζωμός λαχανικών ή νερό
  •  1½ κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή, εναλλακτικά, βάζουμε την ίδια ποσότητα σε πάπρικα γλυκιά, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
  •  1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή κατά βούληση)
  •  1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη (ή, αν έχουμε, 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο)
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού)
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  1 κουτ. γλυκού μέλι, της αρεσκείας μας
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (αν θέλουμε)
  •  200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας γάλα
Διαδικασία
  1. Για την καροτόσουπα με πορτοκάλι και καπνιστή πάπρικα, σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το πορτοκάλι, το ζωμό ή το νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα καρότα.
  3. Αποσύρουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει και αδειάζουμε τη σούπα στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις), προσθέτουμε το μπούκοβο, την καπνιστή πάπρικα, το τζίντζερ, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι και πολτοποιούμε τη σούπα, μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής.
  4. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  5. Τη μοιράζουμε σε μπολ ή πιάτα και, αν θέλουμε, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το μείγμα γιαουρτιού σε κάθε μερίδα, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα και σερβίρουμε.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 403 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.