H συνταγή της ημέρας: ''Καροτόσουπα με πορτοκάλι και καπνιστή πάπρικα''

Άρτος και Θεάματα 19 Νοεμβρίου 2023

Μια φίνα καροτόσουπα με διακριτά αρώματα πορτοκαλιού και καπνιστής πάπρικας. Το ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι ή ένα ελαφρύ γεύμα από μόνη της.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 κιλό καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  •  60 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  •  200 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  •  1½ λίτρο σπιτικός ζωμός λαχανικών ή νερό
  •  1½ κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή, εναλλακτικά, βάζουμε την ίδια ποσότητα σε πάπρικα γλυκιά, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
  •  1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή κατά βούληση)
  •  1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη (ή, αν έχουμε, 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο)
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού)
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  1 κουτ. γλυκού μέλι, της αρεσκείας μας
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (αν θέλουμε)
  •  200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας γάλα
Διαδικασία
  1. Για την καροτόσουπα με πορτοκάλι και καπνιστή πάπρικα, σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το πορτοκάλι, το ζωμό ή το νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα καρότα.
  3. Αποσύρουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει και αδειάζουμε τη σούπα στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις), προσθέτουμε το μπούκοβο, την καπνιστή πάπρικα, το τζίντζερ, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι και πολτοποιούμε τη σούπα, μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής.
  4. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  5. Τη μοιράζουμε σε μπολ ή πιάτα και, αν θέλουμε, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το μείγμα γιαουρτιού σε κάθε μερίδα, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα και σερβίρουμε.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 430 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.