Ένα ιταλικό ψωμί, που είναι ιδανικό για τον μπουφέ, μια που ο καθένας «τραβάει» μόνος του το μπριοσάκι που θέλει. Καθένα από αυτά μπορεί να έχει και διαφορετική γέμιση.
- 280 γρ. αλεύρι σκληρό
- 6 γρ. νωπή μαγιά
- 15 γρ. ζάχαρη
- 120 ml χλιαρό γάλα
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με ένα πιρούνι
- 1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 1 κουτ. σούπας γάλα (για το άλειμμα)
- ζαμπόν, μορταδέλα, τυρί, σοταρισμένα μανιτάρια, πέστο βασιλικού, λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες ελιές κ.ά.
- Για να φτιάξουμε γεμιστό μπριός, αρχικά διαλύουμε, σε ένα μπολ, τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
- Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αυγό και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα, περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
- Πλάθουμε σε μπάλα και καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ή τις γεμίσεις που θέλουμε. Ψιλοκόβουμε δηλαδή τα αλλαντικά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες, κ.λπ.
- Στρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. με λαδόκολλα.
- Κόβουμε και πλάθουμε το ζυμάρι σε 15 μικρά μπαλάκια.
- Πατάμε κάθε μπαλάκι με το χέρι μας, για να σχηματίσουμε μια κοιλότητα, και βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε.
- Ξαναπλάθουμε σε μπαλάκι και τα τακτοποιούμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και στο κέντρο.
- Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι, το γεμιστό μπριός, να φουσκώσει και να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».