H συνταγή της ημέρας: ''Γεμιστό μπριός (Danubio salato)''

Άρτος και Θεάματα 08 Νοεμβρίου 2023

Ένα ιταλικό ψωμί, που είναι ιδανικό για τον μπουφέ, μια που ο καθένας «τραβάει» μόνος του το μπριοσάκι που θέλει. Καθένα από αυτά μπορεί να έχει και διαφορετική γέμιση.

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 55'

Υλικά - Τεμάχια: για ταψί διαμ. 20 εκ.
  •  280 γρ. αλεύρι σκληρό
  •  6 γρ. νωπή μαγιά
  •  15 γρ. ζάχαρη
  •  120 ml χλιαρό γάλα
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με ένα πιρούνι
  •  1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 1 κουτ. σούπας γάλα (για το άλειμμα)
Για τη γέμιση
  •  ζαμπόν, μορταδέλα, τυρί, σοταρισμένα μανιτάρια, πέστο βασιλικού, λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες ελιές κ.ά.
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γεμιστό μπριός, αρχικά διαλύουμε, σε ένα μπολ, τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
  2. Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αυγό και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα, περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
  5. Πλάθουμε σε μπάλα και καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα.
  6. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ή τις γεμίσεις που θέλουμε. Ψιλοκόβουμε δηλαδή τα αλλαντικά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες, κ.λπ.
  8. Στρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. με λαδόκολλα.
  9. Κόβουμε και πλάθουμε το ζυμάρι σε 15 μικρά μπαλάκια.
  10. Πατάμε κάθε μπαλάκι με το χέρι μας, για να σχηματίσουμε μια κοιλότητα, και βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε.
  11. Ξαναπλάθουμε σε μπαλάκι και τα τακτοποιούμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και στο κέντρο.
  12. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
  14. Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος.
  15. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι, το γεμιστό μπριός, να φουσκώσει και να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 510 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.