H συνταγή της ημέρας: ''Γεμιστό μπριός (Danubio salato)''

Άρτος και Θεάματα 08 Νοεμβρίου 2023

Ένα ιταλικό ψωμί, που είναι ιδανικό για τον μπουφέ, μια που ο καθένας «τραβάει» μόνος του το μπριοσάκι που θέλει. Καθένα από αυτά μπορεί να έχει και διαφορετική γέμιση.

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 55'

Υλικά - Τεμάχια: για ταψί διαμ. 20 εκ.
  •  280 γρ. αλεύρι σκληρό
  •  6 γρ. νωπή μαγιά
  •  15 γρ. ζάχαρη
  •  120 ml χλιαρό γάλα
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με ένα πιρούνι
  •  1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 1 κουτ. σούπας γάλα (για το άλειμμα)
Για τη γέμιση
  •  ζαμπόν, μορταδέλα, τυρί, σοταρισμένα μανιτάρια, πέστο βασιλικού, λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες ελιές κ.ά.
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γεμιστό μπριός, αρχικά διαλύουμε, σε ένα μπολ, τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
  2. Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αυγό και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα, περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
  5. Πλάθουμε σε μπάλα και καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα.
  6. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ή τις γεμίσεις που θέλουμε. Ψιλοκόβουμε δηλαδή τα αλλαντικά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες, κ.λπ.
  8. Στρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. με λαδόκολλα.
  9. Κόβουμε και πλάθουμε το ζυμάρι σε 15 μικρά μπαλάκια.
  10. Πατάμε κάθε μπαλάκι με το χέρι μας, για να σχηματίσουμε μια κοιλότητα, και βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε.
  11. Ξαναπλάθουμε σε μπαλάκι και τα τακτοποιούμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και στο κέντρο.
  12. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
  14. Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος.
  15. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι, το γεμιστό μπριός, να φουσκώσει και να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 535 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.