H συνταγή της ημέρας: ''Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα''

Άρτος και Θεάματα 17 Σεπτεμβρίου 2023

Μια πολύ δημοφιλής παραλλαγή του κλασικού γαλακτομπούρεκου είναι αυτό με σοκολατένια κρέμα. Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!

Ζάχαρη & Αλεύρι

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

45' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 45'

Υλικά - Κομμάτια: 10-12
  •  1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά
  •  200 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο (από βάζο), λιωμένο
Κρέμα κακάο
  •  1.100 ml (51 ⁄2 κούπες) γάλα φρέσκο, πλήρες
  •  100 ml (1/2 κούπα) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  180 γρ. (1 κούπα) σιμιγδάλι ψιλό
  •  20 γρ. (1/4 κούπας) κακάο σε σκόνη
  •  3 αυγά
  •  2 κρόκοι αυγών
  •  40 γρ. βούτυρο αγελάδας
Σιρόπι
  •  500 γρ. (2 1⁄2 κούπες) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  200 ml (1 κούπα) νερό
  •  90 γρ. (1/4 κούπας) σιρόπι γλυκόζης
  •  φλούδες από 1 πορτοκάλι
Διαδικασία
Σιρόπι
  1. Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα ξεκινάμε και βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις βράσει το σιρόπι, μετράμε 4 λεπτά και το αποσύρουμε.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα κακάο
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, το κακάο, τα αυγά και τους κρόκους.
  3. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά.
  5. Μόλις δέσει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  6. Προσθέτουμε τα 40 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε.
  7. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε κατά μέρος.
Συναρμολόγηση
  1. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 35 x 25 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού κάθε φορά.
  2. Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
  3. Τις βουτυρώνουμε κι αυτές.
  4. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
  5. Ψαλιδίζουμε λίγο τις άκρες τους ώστε να μην εξέχουν πάρα πολύ και τις περνάμε ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού, χρησιμοποιώντας βοηθητικά μια ίσια σπάτουλα.
  6. Ραντίζουμε την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου με όσο λιωμένο βούτυρο έχει απομείνει.
  7. Ραντίζουμε και με λίγο νερό, για να μην ανασηκωθούν τα φύλλα στο ψήσιμο, και χαράσσουμε σε κομμάτια.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα τουλάχιστον, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
  9. Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με μια κουτάλα.
  10. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, αλλά, αν θέλουμε, το σερβίρουμε σχετικά ζεστό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 845 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.