Μια πολύ δημοφιλής παραλλαγή του κλασικού γαλακτομπούρεκου είναι αυτό με σοκολατένια κρέμα. Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά
- 200 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο (από βάζο), λιωμένο
- 1.100 ml (51 ⁄2 κούπες) γάλα φρέσκο, πλήρες
- 100 ml (1/2 κούπα) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 180 γρ. (1 κούπα) σιμιγδάλι ψιλό
- 20 γρ. (1/4 κούπας) κακάο σε σκόνη
- 3 αυγά
- 2 κρόκοι αυγών
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 500 γρ. (2 1⁄2 κούπες) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 200 ml (1 κούπα) νερό
- 90 γρ. (1/4 κούπας) σιρόπι γλυκόζης
- φλούδες από 1 πορτοκάλι
- Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα ξεκινάμε και βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις βράσει το σιρόπι, μετράμε 4 λεπτά και το αποσύρουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, το κακάο, τα αυγά και τους κρόκους.
- Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά.
- Μόλις δέσει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα 40 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε κατά μέρος.
- Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 35 x 25 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού κάθε φορά.
- Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
- Τις βουτυρώνουμε κι αυτές.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
- Ψαλιδίζουμε λίγο τις άκρες τους ώστε να μην εξέχουν πάρα πολύ και τις περνάμε ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού, χρησιμοποιώντας βοηθητικά μια ίσια σπάτουλα.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου με όσο λιωμένο βούτυρο έχει απομείνει.
- Ραντίζουμε και με λίγο νερό, για να μην ανασηκωθούν τα φύλλα στο ψήσιμο, και χαράσσουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα τουλάχιστον, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με μια κουτάλα.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, αλλά, αν θέλουμε, το σερβίρουμε σχετικά ζεστό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.