H συνταγή της ημέρας: ''Αρωματικά χοιρινά κεφτεδάκια με τηγανητά μήλα''

Άρτος και Θεάματα 31 Οκτωβρίου 2023

Τα κεφτεδάκια όπως τα φτιάχνουν στη Λουιζιάνα, με χοντρό κιμά από χοιρινό ή λουκάνικο. Τα συνοδεύουν με μήλα σοταρισμένα με βούτυρο και ζάχαρη. Κορυφαίο!

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα
Food styling: Tina Webb - Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου

Στη Λουιζιάνα συνηθίζουν να φτιάχνουν το φαγητό αυτό με «κιμά» από λουκάνικο. Εμείς το δοκιμάσαμε με κιμά περασμένο μία φορά στη μηχανή και το αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο! Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε λουκάνικο, τα κεφτεδάκια μας δεν θα είναι στρογγυλά, αλλά θα έχουν κάπως ακανόνιστο σχήμα.

20' προετοιμασία
22' τηγάνισμα
Σύνολο: 42'

Υλικά - Μερίδες: 4
Για τα κεφτεδάκια
  •  800 γρ. χοιρινός κιμάς από σπάλα, περασμένος μία φορά στη μηχανή του κιμά (αλλιώς 400 γρ. κιμάς και 400 γρ. λουκάνικο χωριάτικο χωρίς μεμβράνη, ψιλοκομμένο)
  •  5 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  •  1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
  •  2 κουτ. γλ. καπνιστή πάπρικα
  •  1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  •  αλάτι
Για τα μήλα
  •  3 μεγάλα μήλα κόκκινα, σε 6 κυδωνάτα κομμάτια
  •  1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  1 κουτ. σούπας βούτυρο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε χοιρινά κεφτεδάκια με τηγανητά μήλα, ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια πολύ καλά.
  2. Πλάθουμε περίπου 18 κεφτεδάκια, κάπως πλακέ ή σαν σουτζουκάκια.
  3. Σε ένα βαρύ τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια (χωρίς αλεύρωμα) λίγα-λίγα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Βγάζουμε τα τελευταία κεφτεδάκια και στο ίδιο τηγάνι, χωρίς να το πλύνουμε ή να το σκουπίσουμε, ρίχνουμε το βούτυρο και τα μήλα.
  5. Τα σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  6. Σκορπίζουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και μαγειρεύουμε, κουνώντας το τηγάνι, για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γλασαριστούν τα μήλα.
  7. Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι να ζεσταθούν για 2 - 3 λεπτά.
  8. Σερβίρουμε, τα χοιρινά κεφτεδάκια με τηγανητά μήλα, με πράσινη σαλάτα, με κατσικίσιο τυρί και καρύδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 594 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.