Τα κεφτεδάκια όπως τα φτιάχνουν στη Λουιζιάνα, με χοντρό κιμά από χοιρινό ή λουκάνικο. Τα συνοδεύουν με μήλα σοταρισμένα με βούτυρο και ζάχαρη. Κορυφαίο!
Στη Λουιζιάνα συνηθίζουν να φτιάχνουν το φαγητό αυτό με «κιμά» από λουκάνικο. Εμείς το δοκιμάσαμε με κιμά περασμένο μία φορά στη μηχανή και το αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο! Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε λουκάνικο, τα κεφτεδάκια μας δεν θα είναι στρογγυλά, αλλά θα έχουν κάπως ακανόνιστο σχήμα.
- 800 γρ. χοιρινός κιμάς από σπάλα, περασμένος μία φορά στη μηχανή του κιμά (αλλιώς 400 γρ. κιμάς και 400 γρ. λουκάνικο χωριάτικο χωρίς μεμβράνη, ψιλοκομμένο)
- 5 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
- 2 κουτ. γλ. καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι
- 3 μεγάλα μήλα κόκκινα, σε 6 κυδωνάτα κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- Για να φτιάξουμε χοιρινά κεφτεδάκια με τηγανητά μήλα, ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια πολύ καλά.
- Πλάθουμε περίπου 18 κεφτεδάκια, κάπως πλακέ ή σαν σουτζουκάκια.
- Σε ένα βαρύ τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια (χωρίς αλεύρωμα) λίγα-λίγα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τα τελευταία κεφτεδάκια και στο ίδιο τηγάνι, χωρίς να το πλύνουμε ή να το σκουπίσουμε, ρίχνουμε το βούτυρο και τα μήλα.
- Τα σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Σκορπίζουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και μαγειρεύουμε, κουνώντας το τηγάνι, για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γλασαριστούν τα μήλα.
- Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι να ζεσταθούν για 2 - 3 λεπτά.
- Σερβίρουμε, τα χοιρινά κεφτεδάκια με τηγανητά μήλα, με πράσινη σαλάτα, με κατσικίσιο τυρί και καρύδια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.