Βραβεία Νόμπελ: Στη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Χαν Κανγκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024

Άρτος και Θεάματα 10 Οκτωβρίου 2024

Στη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Χαν Κανγκ απονέμεται το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 «για την έντονη ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής».

Η Χαν Κανγκ γεννήθηκε το 1970 στη Γκουάνγκτζου της Νότιας Κορέας και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στη Σεούλ. Σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Γιόνσε. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1993 με πέντε ποιήματα. Την επόμενη χρονιά κέρδισε τον διαγωνισμό της εφημερίδας ΣεούλH Σίνμουν για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς με την ιστορία της «Ερυθρή Άγκυρα»


H πρώτη της συλλογή διηγημάτων Γιόσου κυκλοφόρησε το 1995. Το μυθιστόρημα Η χορτοφάγος (2007) χάρισε στην ίδια την παγκόσμια αναγνώριση, καθώς η αγγλική του μετάφραση (2015) τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Booker 2016.

Έχει εκδώσει επίσης τις συλλογές διηγημάτων Τα φρούτα της γυναίκας μου (2000) και Η σαλαμάνδρα της φωτιάς (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα Μαύρο ελάφι (1998), Τα κρύα σου χέρια (2002), Φυσάει αέρας, πήγαινε (2010), Μαθήματα ελληνικών (2011), Ανθρώπινες πράξεις (2014), Το λευκό βιβλίο (2016) και Δεν ξεχνώ (2021). Ζει στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα και είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ινστιτούτου Τεχνών της πόλης. (Πηγή: Εκδόσεις Καστανιώτη", 2022)

Η συλλογή «Μάθημα ελληνικών»

Το 2011 κυκλοφόρησε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Μάθημα ελληνικών», μια συναρπαστική απεικόνιση της εξαιρετικής σχέσης μεταξύ δύο ευάλωτων ατόμων.


Μια νεαρή γυναίκα που, μετά από μια σειρά τραυματικών εμπειριών, έχει χάσει τη δύναμη του λόγου συνδέεται με τον δάσκαλό της στα αρχαία ελληνικά, ο οποίος χάνει και ο ίδιος την όρασή του. Από τις αντίστοιχες αδυναμίες τους, αναπτύσσεται μια εύθραυστη ερωτική σχέση. Το βιβλίο είναι ένας όμορφος διαλογισμός γύρω από την απώλεια, την οικειότητα και τις έσχατες συνθήκες της γλώσσας.

www.protothema.gr

Προβλήθηκε 1345 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.