Το τέλος των ταμείων στις Τράπεζες βρίσκεται προ των πυλών. Η αύξηση του e-banking που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει σημαντικά την κίνηση στα ταμεία των τραπεζών, με αποτέλεσμα το ταμείο να αποτελεί πλέον λιγότερο από το 4% των συναλλαγών.
Αυτό έχει αποτέλεσμα οι θέσεις των γκισέ για την πραγματοποίηση εγχρήματων συναλλαγών να μειώνονται, και μαζί τους έχουν περιοριστεί και οι ώρες λειτουργίας τους. Δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες αφήνουν στα περισσότερα καταστήματά τους, ανοιχτά τα ταμεία τους για συναλλαγές μόλις τρεις ώρες την ημέρα. Τη θέση τους παίρνουν οι ψηφιακές γωνίες και τα αυτόματα μηχανήματα που υπάρχουν εντός των τραπεζικών καταστημάτων.
Ποιες είναι αυτές οι τράπεζες;
Η Alpha Bank, η οποία έχει υιοθετήσει ένα νέο ωράριο και τρόπο εξυπηρέτησης στα καταστήματα, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά από τη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2023 και επεκτείνεται σταδιακά στο δίκτυο καταστημάτων της. Ειδικότερα, τα ταμεία για συναλλαγές είναι ανοιχτά μεταξύ 08:00-11:00!! Μετά τις 11 το πρωί οι πελάτες για εγχρήματες συναλλαγές μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο στην ψηφιακή γωνιά myAlpha Express σε ΑΤΜ, Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών ή μέσα από το e-Banking!
Η Eurobank, η οποία εφαρμόζει ανάλογο τρίωρο ωράριο. Ειδικότερα τα ταμεία για συναλλαγές είναι ανοιχτά μεταξύ 08:00 – 10.00 το πρωί και 13.00 – 14.00 το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από μηχανήματα ή e-Banking!
Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογο μοντέλο αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα και μέσα στο 2024, οι άλλες δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα & Πειραιώς), αφού έχουν στόχο να μειώσουν ακόμα περισσότερο το προσωπικό τους, όπως εξάλλου πράττουν και οι Alpha Bank και Eurobank. Επίσης οι διοικήσεις των τραπεζών προωθούν τα πρώτα αποκλειστικά ηλεκτρονικά καταστήματα.
Τα ταμεία λοιπόν μειώνονται, είναι διαθέσιμα λιγότερες ώρες ή καταργούνται σε ορισμένες περιπτώσεις και δίνουν τη θέση τους σε ψηφιακές γωνίες self service.
Το μέλλον των τραπεζικών καταστημάτων (όπως τα γνωρίζαμε) και των υπαλλήλων των τραπεζών προδιαγράφεται δυσοίωνο αφού τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων.
Εξάλλου ο αριθμός καταστημάτων των τραπεζών μειώθηκε από 4.100 το 2009 σε 1,500 σήμερα, ενώ το προσωπικό συρρικνώθηκε σε περίπου 29.000 εργαζόμενους από 64.500 το 2009!