Κατακόρυφη αύξηση παρατηρείται στο κόστος πώλησης και ενοικίασης των χώρων πάρκινγκ στην Αττική, φτάνοντας ακόμα και στο 100% στον δήμο Αθηναίων.
Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των θέσεων στάθμευσης στην Αττική, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την αξία ενός μικρού διαμερίσματος!
Οι χώροι των πάρκινγκ καταγράφουν συνεχώς αύξηση την τελευταία πενταετία στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το 2019 οι μεταβιβάσεις θέσεων στάθμευσης αποτελούσαν το 2,09% του συνόλου των μεταβιβάσεων ακινήτων, ποσοστό που το 2024 εκτοξεύτηκε στο 4,4%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μεταβιβάσεις για θέσεις στάθμευσης καταγράφουν αύξηση κατά 84,2% σε σχέση με το 2019.
Οσον αφορά το μέσο τίμημα ανά μεταβίβαση θέσης στάθμευσης, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 478% για το χρονικό διάστημα 2019-2024. Συγκεκριμένα, το 2019 το μέσο τίμημα ανά μεταβίβαση ήταν 146 ευρώ/τ.μ. και πλέον διαμορφώνεται στα 698 ευρώ/τ.μ.!
Στον δήμο Αθηναίων, οι περισσότερες πολυκατοικίες είναι παλαιές και σε πολλές από αυτές δεν είχε προβλεφθεί η δημιουργία θέσεων στάθμευσης ή κλειστό υπόγειο πάρκινγκ.
Πολλές φορές οι κάτοικοι αναγκάζονται να κάνουν «βόλτες» ακόμη και 30-40 λεπτά για να βρουν μια θέση στάθμευσης πλησίον της κατοικίας τους, ενώ το κόστος μίσθωσης σε επιχείρηση πάρκινγκ 24ωρης εξυπηρέτησης στις καλές περιοχές του κέντρου αγγίζει ακόμη και τα 350 ευρώ τον μήνα.
Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις πάρκινγκ στοχεύουν στη στάθμευση με την ώρα ή και την ημέρα, διαθέτοντας για μόνιμη ενοικίαση περιορισμένο αριθμό θέσεων.
Περιοχές
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης είτε προς ενοικίαση είτε προς πώληση έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών.
Σε περιοχές όπως τα Ανω Πετράλωνα, η Ακαδημία Πλάτωνος, το Κουκάκι, το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός, η Ανω Κυψέλη, ο Αγιος Ελευθέριος, η Νεάπολη, η περιοχή Γουδή, το Μετς-Καλλιμάρμαρο και το Α’ Νεκροταφείο, η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης είναι σχεδόν μηδενική.
Στις περιοχές που διατίθενται θέσεις στάθμευσης, οι ζητούμενες τιμές πώλησης καταγράφουν ραγδαία αύξηση, που αγγίζει ακόμη και το 100% σε σχέση με το 2020.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Νέου Κόσμου κλειστή θέση στάθμευσης 13 τ.μ. το 2020 είχε ζητούμενη τιμή πώλησης 13.000 ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζει τα 24.500 ευρώ.
Παρόμοια εικόνα με αυξήσεις που αγγίζουν το 100% παρατηρείται και στην Κυψέλη, όπου μια κλειστή θέση στάθμευσης 10 τ.μ. το 2020 είχε ζητούμενη τιμή πώλησης 10.000 ευρώ, ενώ πλέον εκτοξεύτηκε στα 20.000 ευρώ.
Αίσθηση προκαλούν και οι τιμές στο Κολωνάκι. Μια θέση 11 τ.μ. σε κλειστό πάρκινγκ μισθώνεται 800 ευρώ τον μήνα, όσο δηλαδή η ενοικίαση ενός διαμερίσματος.
Παράλληλα, μια θέση 12 τ.μ. σε κοινόχρηστο χώρο πωλείται 45.000 ευρώ, ενώ η τιμή εκτοξεύεται στα 110.000 ευρώ για θέση στάθμευσης σε πυλωτή πολυκατοικίας.
Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στην περιοχή του Λυκαβηττού. Το 2020, η ζητούμενη τιμή πώλησης κλειστής θέσης στάθμευσης 20 τ.μ. διαμορφωνόταν στα 60.000 ευρώ, πλέον η ζητούμενη τιμή πώλησης αγγίζει τα 90.000 ευρώ, αύξηση της τάξης του 50%.
Στην Κυψέλη το κόστος μίσθωσης θέσης στάθμευσης 25 τ.μ. το 2020 ήταν 120 ευρώ/μήνα και πλέον έχει αγγίξει τα 250 ευρώ/μήνα, καταγράφοντας αύξηση 108%.
Παρόμοια η εικόνα και στου Γκύζη, όπου το μηνιαίο κόστος για θέση στάθμευσης 10 τ.μ. ήταν 60 ευρώ/μήνα το 2020 και πλέον αγγίζει τα 150 ευρώ/μήνα, αύξηση κατά 150%.
«Θεωρούμε ότι, λόγω του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του δήμου Αθηναίων, οι μεταβιβάσεις και οι τιμές πώλησης των θέσεων στάθμευσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξάνονται συνεχώς, ενώ η διαθεσιμότητα θα καταγράφεται συνεχώς μειούμενη. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι κατασκευαστές νεόδμητων πολυκατοικιών που προσπαθούν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις στάθμευσης με στόχο τη μεμονωμένη πώλησή τους», δηλώνει στη Realnews ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η «R», σε πολλές περιοχές το κόστος αγοράς μιας θέσης στάθμευσης στοιχίζει όσο μια γκαρσονιέρα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ζητούμενη τιμή πώλησης αγγίζει ακόμη και τα 4.000 ευρώ/τ.μ., δηλαδή όσο ένα νεόδμητο διαμέρισμα.
Συγκεκριμένα, το κόστος αγοράς κλειστής θέσης 12 τ.μ. στο κέντρο της Γλυφάδας έχει ζητούμενη τιμή πώλησης 50.000 ευρώ. Στο Γουδή, θέση στάθμευσης 10 τ.μ. έχει ζητούμενη τιμή πώλησης 35.000 ευρώ, ενώ στην Ηλιούπολη θέση στάθμευσης 10 τ.μ. αγγίζει τα 26.000 ευρώ.
Στις περιοχές του Πειραιά, το κόστος αγοράς θέσης στάθμευσης φτάνει ακόμη και τα 2.500 ευρώ/τ.μ. Στο Κάτω Χαλάνδρι, οι ζητούμενες τιμές πώλησης αγγίζουν τα 2.307 ευρώ/τ.μ., στην Καλλιθέα τα 1.923 ευρώ/τ.μ., στο Μαρούσι τα 1.622 ευρώ/τ.μ., στην Αργυρούπολη τα 2.058 ευρώ/τ.μ. και στην Ανω Βούλα τα 2.272 ευρώ/τ.μ.
Μισθώνουν ξεχωριστά
Ενώ στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας η θέση στάθμευσης θυμίζει το «παιχνίδι του χαμένου θησαυρού», οι ιδιοκτήτες βρίσκουν νέα κόλπα για να πλουτίζουν.
«Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με τη δική τους θέση στάθμευσης αποφασίζουν να τα μισθώνουν ξεχωριστά, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους», επισημαίνει ο Θ. Μπάκας.
«Το χειρότερο σενάριο, όμως, είναι να διαθέτει θέση στάθμευσης το διαμέρισμα και ο ιδιοκτήτης να έχει μισθώσει τη θέση σε κάποιον γείτονα ή σε κάποιον άλλο ένοικο και ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.
Οι περιορισμένες θέσεις πάρκινγκ έχουν ως συνέπεια οι οδηγοί να μη βρίσκουν χώρο για τα οχήματά τους και να παρκάρουν ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια, εμποδίζοντας τη διέλευση των πεζών ή ακόμα και την είσοδο των ενοίκων στην πολυκατοικία τους.
Αναμένεται επιδείνωση
Λύσεις και αλήθειες για το πρόβλημα της στάθμευσης στο Λεκανοπέδιο παρουσιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Θανάσης Τσιάνος, αναφερόμενος και στα λάθη που έχουν επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Οπως τονίζει το πρόβλημα της στάθμευσης στην Αθήνα είναι χρόνιο και επιδεινώνεται όσο αυξάνεται η χρήση του αυτοκινήτου. Η Ελλάδα έχει χαμηλό δείκτη ιδιοκτησίας Ι.Χ. σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναμένεται αύξηση, άρα και μεγαλύτερη πίεση για στάθμευση, ενώ ο συγκοινωνιολόγος καλείται εκ των υστέρων να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που γεννήθηκε από πολεοδομικές επιλογές.
«Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς πληρώνουμε παλαιότερες λανθασμένες επιλογές του κράτους. Ομως, τα λάθη συνεχίζονται. Δημιουργούμε ζήτηση χωρίς να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των αναγκών για μετακίνηση και στάθμευση, π.χ. πολεοδόμηση με bonus, νέα σχέδια πόλεως, νέοι πόλοι έλξης μετακινήσεων σε ήδη κορεσμένες περιοχές. Οταν πλέον αποκτάς ακίνητο χωρίς θέση στάθμευσης, γνωρίζεις ότι κληρονομείς και το πρόβλημα. Εάν χρησιμοποιείς αυτοκίνητο, είσαι μέρος του προβλήματος», δηλώνει στην «R» ο πρόεδρος των συγκοινωνιολόγων.
«Η ουσιαστική λύση είναι η μείωση της αλόγιστης χρήσης του Ι.Χ. προς και από το κέντρο, η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η δημιουργία χώρων μετεπιβίβασης», καταλήγει ο Θ. Τσιάνος.