Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα αύριο Τετάρτη (09.04.2025) λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ αλλά και στα μέσα σταθερής τροχιάς
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ θα λειτουργούν από τις 10:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, για τη μεταφορά των απεργών στη συγκέντρωση.
Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας τους).
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τόσο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ όσο και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν : ανανέωση του στόλου, διενέργεια προσλήψεων προσωπικού, αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τους νεοπροσληφθέντες , αυξήσεις στους μισθούς, συγκοινωνίες δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες και αξιόπιστες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.
Κανονικά αναμένεται να κινούνται όλη τη μέρα τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.
Με 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού στην απεργία.
Την συμμετοχή στην απεργία εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς καλώντας τα σωματεία – μέλη της να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση της Γ.Σ.Ε.Ε. την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11.00′, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.
«Ως Σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ και στο ΤΡΑΜ δεν θα σταματήσουμε να λέμε «δεν πάει άλλο» και δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε:
- Επαναφορά ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με αυξήσεις στους μισθούς – Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας – μονιμοποίηση των Φ.Ι.Δ. και των εργαζομένων με Δ.Π.Υ
- Ολοκλήρωση, πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία όλου του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας (άμεσα των εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες στην περιοχή της Θεσσαλίας) – Επαναλειτουργία όλων των τουριστικών δρομολογίων κατά μήκος όλου του σιδηροδρομικού δικτύου
- Άμεση λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας.
- Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων με αντικατάσταση του τροχαίου υλικού αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού όπου απαιτείται, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για να προσδίδουν ασφάλεια στους εργαζόμενους.
- Αμεσες προσλήψεις στις Σταθερές Συγκοινωνίες (στις υποστελεχωμένες κρίσιμες ειδικότητες) και αγορά νέου τροχαίου υλικού.
- Αμεση λειτουργία του νέου Οργανισμού «ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» και εφαρμογή του Οργανογράμματος. «Ποτέ δε θα πάψουμε να ζητάμε την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα ΤΕΜΠΗ που άλλαξε τη σιδηροδρομική ιστορία αλλά και την ιστορία του τόπου μας» τονίζεται σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.
Προαιρετική η συμμετοχή των οδηγών ταξί
Το Σωματείο Αυτοκινητιστών Ταξί, σε ανακοίνωσή του, καλεί τους οδηγούς ταξί στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην Πλατεία Κλαυθμώνος, τονίζοντας όμως ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι προαιρετική για τον καθένα.