Tag: πεινα

Την ετήσια μελέτη για τα έτη 2015-2016, η οποία γίνεται στα ελληνικά σχολεία με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis.

Ένα στα δύο ελληνόπουλα απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της πείνας ή της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για την εξασφάλιση του καθημερινού φαγητού

Η αθέατη όψη της πείνας: Βία και τρομοκρατία Της Ελένης Νικολαϊδου*                Η ραγδαία φτωχοποίηση των σημερινών Ελλήνων, η βίαιη στέρηση αγαθών που για τους περισσότερους ήταν αυτονόητα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών, είναι ένα βίωμα εντελώς νέο και άγνωστο τουλάχιστον για τις νεότερες γενιές.                Πολλοί μιλάνε για ομοιότητες της εποχής της γερμανικής κατοχής 1941-1944 με τη σημερινή ανθρωπιστική κρίση.

«Εχω δυο παιδάκια και τώρα, για να τα ζήσω, πρέπει να ψάχνω φαγητό και γάλα στις δομές αλληλεγγύης. Γιατί; Είχα μια δουλειά επί δεκαετίες, είχα ένσημα, είχα τις οικονομίες μου, είχα το σπίτι μου, πλήρωνα φόρους».

Στην Ελλάδα της κρίσης οι μαθητές δεν χάνουν τις αισθήσεις τους από την αγωνία λόγω διαγωνίσματος και οι δάσκαλοι ψάχνουν τη λύση σε ένα πρόβλημα που γίνεται ολοένα και πιο έντονο, μέσω των προγραμμάτων σχολικών συσσιτίων.

Αντιμέτωποι με την πείνα και σε συνθήκες φτώχειας ζει τεράστιος αριθμός μαθητών στην Αθήνα. Το κίνημα των γονιών έχει τονίσει το πρόβλημα εδώ και χρόνια απαιτώντας να δοθεί ένα γεύμα σε κάθε μαθητή, σε όλα τα σχολεία, με την ευθύνη του κράτους και τις υποδομές των δήμων, χωρίς χορηγούς και ΜΚΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα του μαθητικού υποσιτισμού.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία, καθώς στις «συμπληγάδες» της πείνας, της ανέχειας, της ανεργίας, των χαμηλών μισθών και συντάξεων θα παραμείνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την οικονομία που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«ΡΗΤΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ» ΚΑΙ «ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ! Ένα ζοφερό και επικίνδυνο συνταξιοδοτικό τοπίο, έχει δημιουργηθεί μέσω των ρητών προβλέψεων του πρώτου Μνημονίου καθώς και των ασφαλιστικών νόμων 3863/2014 και 3865/2010. Μάλιστα, το τοπίο αυτό, που ισοδυναμεί μεουσιαστική «εξαφάνιση» των συντάξεων(επικουρικών και κύριων) είναι σχεδιασμένοώστε να υφίσταται τουλάχιστον για τα επόμενα πενήντα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2060! Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το νέο συνταξιοδοτικό μνημονιακό σύστημα προβλέπεται και στο Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 με το νόμο 4263/2014.

  Πράσινα δώματα σε δημόσια κτίρια ? Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα του προγράμματος «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτίρια», με το οποίο επιχορηγούνται, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), με περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου για την δημιουργία πράσινων δωμάτων στις ταράτσες σχολείων και άλλων κτιρίων του δημοσίου.     τα αποτελέσματα  (στα συνημμένα).

Εκεί στο Ζάππειο, μέσα στις προτεραιότητες της Προεδρίας μήπως υπάρχει χώρος και για αυτά τα παιδιά;;;   Συνεχίζει να πλήττει τους μαθητές το φαινόμενο της ασιτίας με περίπου 1.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα (975 μέχρι στιγμής), να αιτούνται επισιτιστικής βοήθειας.

Δήλωση του Π.Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Αθηναίων με την "Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας", με αφορμή το σημερινό συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων: "Καλή χρονιά χωρίς πεινασμένους και άστεγους" To γεύμα των φτωχών και των απόρων του Δήμου Αθήνας δεν είναι ευκαιρία για φιέστες.

Μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος/η, όταν τόσα και τόσα παιδιά πεινάνε;Μπορώ να κυκλοφορώ αμέριμνος/η όταν τόσα και τόσα μεγάλα «παιδιά» βιώνουν την απόγνωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης;ΤΟ ΛΑΓΟΥΜΙ.Κανένα παιδί χωρίς τροφή, ρούχα και παπούτσια.