Στα σχολεία που συμμετείχαν εφέτος στο Πρόγραμμα «Διατροφή», το εκτιμώμενο ποσοστό των παιδιών που βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας ανέρχεται σε 46%, ενώ 32% των μαθητών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς ύπαρξη πείνας. Οι μισοί μαθητές μας πεινάνε.
Ένα στα δύο ελληνόπουλα απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της πείνας ή της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για την εξασφάλιση του καθημερινού φαγητού. Η επισιτιστική ανασφάλεια εγκαθίσταται αργά και σταδιακά σε ολοένα και περισσότερες οικογένειες της περιφέρειας, με τις περισσότερες να είναι πενταμελείς ή και μεγαλύτερες.
Σύμμαχός τους στον σιωπηλό αυτό πόλεμο κατά της πείνας εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες από τη Ροδόπη, την Ξάνθη, τη Πιερία, την Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη έχουν το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο υλοποιεί «Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής σε Απομακρυσμένες και Αγροτικές Περιοχές- ΔΙΑΤΡΟΦΗ».
Συνολικά 172.050 γεύματα διατέθηκαν στους μαθητές που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής –ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Υλοποίηση σε Απομακρυσμένες και Αγροτικές Περιοχές τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016, ενισχύοντας σημαντικά εκατοντάδες μαθητές και τις οικογένειές τους που ζουν σε ευπαθείς περιοχές της βορείου Ελλάδας.
Στα σχολεία που συμμετείχαν εφέτος, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, στο εν λόγω Πρόγραμμα, το εκτιμώμενο ποσοστό των παιδιών που βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας ανέρχεται σε 46%, ενώ 32% των μαθητών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς ύπαρξη πείνας, με μόνο ένα στα δύο παιδιά να έχει φυσιολογικό βάρος.
Επιπλέον, το 57% των οικογενειών έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα, ενώ σε ποσοστό 87%, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν έχει εισόδημα και στο 34% των οικογενειών δεν υπάρχει καμία πηγή εισοδήματος. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο στο 17% των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015, ο μέσος δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 22%, το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετώπιζε πείνα μειώθηκε κατά 33%, από τους μαθητές που δεν είχαν φυσιολογικό βάρος το 23% απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 30% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 38% στην ψυχική υγεία.
Το έργο της επέκτασης του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Ευχαριστούμε θερμά το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» και τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του ΕΟΧ για τη στήριξη που παρείχε για δύο συνεχόμενες σχολικές χρονιές σε μαθητές και οικογένειες απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών. Αποτελεί άλλη μία ένδειξη αλληλεγγύης των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου απέναντι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα προς τα παιδιά μας», αναφέρει η κα Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, και προσθέτει:
«Προσπαθήσαμε να εξαλείψουμε την καθημερινή αγωνία των γονιών για τη σίτιση των παιδιών τους και να συνδράμουμε στην πρόοδο των μαθητών, βελτιώνοντας σταδιακά μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ τη σωματική και πνευματική τους υγεία.
Ωστόσο, το πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας παραμένει άλυτο για χιλιάδες οικογένειες. Αποτελεί χρέος όλων μας να βρούμε την ενδεδειγμένη λύση, ώστε η σχολική σίτιση με υγιεινά γεύματα που πληρούν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές, να αποκτήσει πάγιο και καθολικό χαρακτήρα».
Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά από το Ινστιτούτο Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχοντας διαθέσει από το 2012 περισσότερα από 12 εκατομμύρια γεύματα σε 530 περίπου σχολεία και 90.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.
Εφέτος το Πρόγραμμα καλύπτει 20.000 περίπου μαθητές σε σχολεία που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές της χώρας, ενώ οι αιτήσεις σχολείων για καθημερινή σίτιση ξεπερνούν τις 2.090 με 260.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.