Πέθανε ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου, Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Άρτος και Θεάματα 22 Οκτωβρίου 2023

Στον θρήνο βυθίστηκε το Σάββατο το αγγλικό ποδόσφαιρο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον.

Ο εκλιπών υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες μορφές του αγγλικού ποδοσφαίρου, κάνοντας λαμπρή καριέρα στους «κόκκινους διαβόλους».


Υπήρξε βασικό στέλεχος της εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, αλλά και των «μπέμπηδων» που δύο χρόνια αργότερα, έγιναν η πρώτη αγγλική ομάδα που πανηγύρισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Συνολικά έπαιξε 758 παιχνίδια και σκόραρε 249 γκολ, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση ενός Κυπέλλου Κυπελλούχων, τριών πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου.

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον ήταν ένας από τους επιζήσαντες του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1958 στο Μόναχο. Μάλιστα από τους 44 επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης (είχε τραγικό απολογισμό 23 άτομα) ήταν ο τελευταίος (χρονικά) που «έφυγε».

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θρηνεί για τον θάνατο του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ενός από τους σπουδαιότερους και πιο αγαπημένους παίκτες στην ιστορία του συλλόγου μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, με τον οποίο μεγαλούργησε.

Τα αίτια του θανάτου του δεν έγιναν γνωστά.

Aνακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε και η Premier League, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Η Premier League είναι βαθιά θλιμμένη στο άκουσμα του θανάτου του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι σκέψεις και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια απευθύνονται στην οικογένεια και τους φίλους του Sir Bobby, καθώς και σε όλους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Γεννημένος το 1937 στο Άσινγκτον, ο Τσάρλτον εντάχθηκε στη Γιουνάιτεντ το 1953, σε ηλικία 16 ετών, και έδειξε από τα πρώτα βήματα το ταλέντο του, οδηγώντας την ομάδα νέων του συλλόγου στην κατάκτηση τριών συνεχόμενων κυπέλλων, μεταξύ 1954 και 1956. Έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1956, λίγες ημέρες πριν από τα 19α γενέθλιά του, και σκόραρε δύο φορές στη νίκη με 4-2 επί της Τσάρλτον. Μέχρι το τέλος της σεζόν είχε γίνει βασικό μέλος της ομάδας που πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και εξασφάλισε τη μοιραία συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της επόμενης περιόδου.


Στις 6 Φεβρουαρίου 1958, η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεφε από το Βελιγράδι, όπου με δύο γκολ του Μπόμπι Τσάρλτον είχε αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στους «4» της Ευρώπης. Το αεροπλάνο σταμάτησε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό και, κατά την αναχώρησή του, συνετρίβη, κοστίζοντας τη ζωή σε 23 άτομα, μεταξύ των οποίων οκτώ ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Ο Τσάρλτον επέζησε με μικροτραυματισμούς και μετά από λιγότερο από ένα μήνα μπήκε ξανά στον αγωνιστικό χώρο, για ένα ματς κυπέλλου με την Γουέστ Μπρομ. Πριν καν κλείσει τα 21, ο Μπόμπι Τσάρλτον έγινε το σημείο αναφοράς της ομάδας που ξεκίνησε να δημιουργεί σχεδόν από το μηδέν ο Ματ Μπάσμπι και πήρε το προσωνύμιο «μπέμπηδες», το οποίο ακολουθεί τη Γιουνάιτεντ μέχρι σήμερα.

Χρειάστηκε πείσμα και επιμονή, αλλά τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν. Επτά χρόνια μετά την τραγωδία, πανηγύρισε τον δεύτερο τίτλο πρωταθλήματος της καριέρας του (1964-65), για να ακολουθήσει ακόμη ένας, την περίοδο 1966-67. Πλασιωμένος στην επιθετική γραμμή από τον Ντένις Λο και τον Τζορτζ Μπεστ, ο Μπόμπι Τσάρλτον οδήγησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση της Ευρώπης το 1968, πετυχαίνοντας δύο τέρματα στον τελικό του Γουέμπλεϊ, όπου οι «μπέμπηδες» νίκησαν την Μπενφίκα με 4-1 στην παράταση.


Ο Τσάρλτον παρέμεινε στη Γιουνάιτεντ μέχρι το 1973 πριν μετακομίσει στο Πρέστον, όπου πέρασε δύο χρόνια ως παίκτης-προπονητής. Ακολούθησαν σύντομα περάσματα από την Ιρλανδία και την Αυστραλία μέχρι το 1980, οπότε αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση. Υπήρξε διευθυντής της Γουίγκαν, στην οποία ανέλαβε για ένα μικρό διάστημα και χρέη υπηρεσιακού προπονητή, το 1983.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην καριέρα του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον υπήρξε φυσικά η εθνική Αγγλίας, στην οποία έκανε ντεμπούτο τον Απρίλιο του 1958, μόλις δύο μήνες μετά το δυστύχημα του Μονάχου. Υπηρέτησε τα «τρία λιοντάρια» επί μία 12ετία και έφτασε στον τεράστιο για την εποχή αριθμό των 106 συμμετοχών, πετυχαίνοντας 49 γκολ (ένα ρεκόρ που επίσης κατέρριψε ο Ρούνεϊ). Η μεγάλη στιγμή του ίδιου, και συνολικά του αγγλικού ποδοσφαίρου, ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, το οποίο διοργανώθηκε στη χώρα του.

Έχοντας ως συμπαίκτη τον αδελφό του, Τζάκι Τσάρλτον, αγωνίστηκε και στα έξι ματς της διοργάνωσης και πέτυχε τρία γκολ, δύο εκ των οποίων στον προημιτελικό με την Πορτογαλία του Εουσέμπιο, χαρίζοντας στην Αγγλία τη νίκη με 2-1. Με το 4-2 επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό του Γουέμπλεϊ, ο Μπόμπι Τσάρλτον πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του την αναρρίχηση στην κορυφή του κόσμου, που από τότε παραμένει όνειρο και απωθημένο για ολόκληρες γενιές Άγγλων ποδοσφαιριστών. Συνολικά μετείχε σε τρεις τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων και σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το 1994 έλαβε τον τίτλο του Σερ, ενώ από το 2016 μία εξέδρα του «Ολντ Τράφορντ» φέρει το όνομά του. Το 2020, η σύζυγός του Νόρμα (με την οποία παντρεύτηκαν το 1961 και έμειναν μαζί μέχρι τέλους, αποκτώντας δύο κόρες) ανακοίνωσε ότι ο Μπόμπι Τσάρλτον έπασχε από άνοια.

www.zougla.gr

Προβλήθηκε 1108 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.