Η συνταγή της ημέρας: ''Ζυμαρικά με πατάτες και τυρί πρόβολα, μια ναπολιτάνικη συνταγή''

Άρτος και Θεάματα 25 Ιουνίου 2023

Ένα -όχι πολύ γνωστό εκτός των συνόρων αλλά πολύ τυπικό στην περιφέρεια της Καμπανίας- χορταστικό φαγητό που συνδυάζει δύο άμυλα.

Luca Piscazzi

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

H pasta patate e provola είναι μια ζουμερή πάστα, όχι ακριβώς σούπα, αλλά η αλήθεια είναι ότι θυμίζει κάπως τη μινεστρόνε – το καλοκαίρι όμως τρώγεται και χλιαρή.

Η συνταγή διαδόθηκε στο βασίλειο της Νεάπολης κατά τον 17ο αιώνα και παραδοσιακά οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ανάμεικτα ζυμαρικά, τα οποία πωλούνται στην Iταλία με την ονομασία pasta mista (στη ναπολιτάνικη διάλεκτο ως «mmesca francesca»), η οποία περιέχει μέσα στην ίδια συσκευασία διάφορα σχήματα ζυμαρικών, όπως σπασμένα σπαγκέτι, καζαρέτσε, τορτιλιόνι, τσίτι, φουζίλι, κ.ά. – στο παρελθόν αυτός ήταν ο τρόπος ανακύκλωσης των ζυμαρικών που είχαν περισσέψει στο ντουλάπι.

Η πατάτα είναι αυτή που δημιουργεί το χύλωμα, γι’ αυτό και μαγειρεύεται αρκετά, ώσπου να μισολιώσει και να δημιουργηθεί μια καλά δεμένη σάλτσα.

Σε κάποιες παλιές ναπολιτάνικες τρατορίες, για να αποδείξουν πως το φαγητό είναι καλοφτιαγμένο, αναποδογυρίζουν το πιάτο κι αν δεν πέσουν τα ζυμαρικά στο πάτωμα, τότε λένε πως είναι σωστά φτιαγμένα.

Νικολέτα Μακρυωνίτου

10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  300 γρ. ανάμεικτα ζυμαρικά (pasta mista – τα βρίσκουμε συσκευασμένα σε παντοπωλεία και ντέλι με ιταλικά προϊόντα ή χρησιμοποιούμε τα ζυμαρικά που έμειναν στο ντουλάπι μας)
  •  800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια 2 εκ.
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 κλωναράκι σέλινο, ψιλοκομμένο
  •  200 γρ. καπνιστή provola, τριμμένη (αγελαδινό τυρί της βορειοδυτικής Ιταλίας, με πλούσια γλυκιά γεύση – το βρίσκουμε σε παντοπωλεία και ντέλι με ιταλικά προϊόντα) ή μετσοβόνε 100 γρ. καπνιστή πανσέτα, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  •  30 γρ. ντοματίνια βελανίδια, καλά πλυμένα και κομμένα στα 4
  •  5-6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  •  τυρί παρμεζάνα, τριμμένη (για το σερβίρισμα)
  •  40 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα ζυμαρικά με πατάτες και τυρί πρόβολα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σέλινο για 3-4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τις πατάτες και την πανσέτα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Ρίχνουμε τα ντοματίνια και τον βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά (περίπου 1 λίτρο).
  4. Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε τα υγρά να κοχλάσουν και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
  5. Μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία, ανακατεύοντας τακτικά.
  6. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την καπνιστή provola και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
  8. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 811 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.