Ένα -όχι πολύ γνωστό εκτός των συνόρων αλλά πολύ τυπικό στην περιφέρεια της Καμπανίας- χορταστικό φαγητό που συνδυάζει δύο άμυλα.
H pasta patate e provola είναι μια ζουμερή πάστα, όχι ακριβώς σούπα, αλλά η αλήθεια είναι ότι θυμίζει κάπως τη μινεστρόνε – το καλοκαίρι όμως τρώγεται και χλιαρή.
Η συνταγή διαδόθηκε στο βασίλειο της Νεάπολης κατά τον 17ο αιώνα και παραδοσιακά οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ανάμεικτα ζυμαρικά, τα οποία πωλούνται στην Iταλία με την ονομασία pasta mista (στη ναπολιτάνικη διάλεκτο ως «mmesca francesca»), η οποία περιέχει μέσα στην ίδια συσκευασία διάφορα σχήματα ζυμαρικών, όπως σπασμένα σπαγκέτι, καζαρέτσε, τορτιλιόνι, τσίτι, φουζίλι, κ.ά. – στο παρελθόν αυτός ήταν ο τρόπος ανακύκλωσης των ζυμαρικών που είχαν περισσέψει στο ντουλάπι.
Η πατάτα είναι αυτή που δημιουργεί το χύλωμα, γι’ αυτό και μαγειρεύεται αρκετά, ώσπου να μισολιώσει και να δημιουργηθεί μια καλά δεμένη σάλτσα.
Σε κάποιες παλιές ναπολιτάνικες τρατορίες, για να αποδείξουν πως το φαγητό είναι καλοφτιαγμένο, αναποδογυρίζουν το πιάτο κι αν δεν πέσουν τα ζυμαρικά στο πάτωμα, τότε λένε πως είναι σωστά φτιαγμένα.
Νικολέτα Μακρυωνίτου
- 300 γρ. ανάμεικτα ζυμαρικά (pasta mista – τα βρίσκουμε συσκευασμένα σε παντοπωλεία και ντέλι με ιταλικά προϊόντα ή χρησιμοποιούμε τα ζυμαρικά που έμειναν στο ντουλάπι μας)
- 800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια 2 εκ.
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κλωναράκι σέλινο, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. καπνιστή provola, τριμμένη (αγελαδινό τυρί της βορειοδυτικής Ιταλίας, με πλούσια γλυκιά γεύση – το βρίσκουμε σε παντοπωλεία και ντέλι με ιταλικά προϊόντα) ή μετσοβόνε 100 γρ. καπνιστή πανσέτα, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
- 30 γρ. ντοματίνια βελανίδια, καλά πλυμένα και κομμένα στα 4
- 5-6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
- τυρί παρμεζάνα, τριμμένη (για το σερβίρισμα)
- 40 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τα ζυμαρικά με πατάτες και τυρί πρόβολα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σέλινο για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και την πανσέτα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε τα ντοματίνια και τον βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά (περίπου 1 λίτρο).
- Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε τα υγρά να κοχλάσουν και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
- Μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία, ανακατεύοντας τακτικά.
- Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την καπνιστή provola και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
- Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.