Μια αρωματική και πλούσια κοτόσουπα -το ρύζι τη νοστιμίζει και τη χυλώνει ιδανικά-, ό,τι πρέπει για τις μέρες που δε νιώθουμε και τόσο καλά και ψάχνουμε θαλπωρή και ζεστασιά.
- 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια
- 100 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
- 1 πράσο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
- 2 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- χυμός 1 λεμονιού
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για να φτιάξουμε χυλωμένη κοτόσουπα με λαχανικά και ρύζι, αρχικά αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κοτόπουλο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε 2,5 λίτρα νερό και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να χυλώσει η σούπα.
- Σκορπίζουμε τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε, τη χυλωμένη κοτόσουπα με λαχανικά και ρύζι, από τη φωτιά.
Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε λαχανικά, κατά το γούστο μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 214.