Η συνταγή της ημέρας: ''Xιουροπασπαλάς Μάνης''

Άρτος και Θεάματα 19 Απριλίου 2024

O χιουροπασπαλάς είναι το χαρακτηριστικό πιάτο των Μανιατών και το μαγείρευαν την περίοδο των χοιροσφαγίων, τον Δεκέμβριο. Ο σεφ μάς δίνει μια πιο περιποιημένη εκδοχή του, με λίγο λευκό κρασί, καθώς και πικάντικο κεφαλοτύρι.

Λευτέρης Λαζάρου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  900 γρ. χοιρινός λαιμός, σε κύβους 2 εκ.
  •  3 κουτ. σούπας αλεύρι
  •  300 γρ. κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
  •  180 γρ. μπέικον καπνιστό, σε μέτρια καρέ
  •  100 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 5% λιπαρά
  •  λίγο τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή πεκορίνο)
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τον χιουροπασπαλά Μάνης αλευρώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  3. Ρίχνουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Ρίχνουμε 800 ml νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών, αν έχουμε, και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
  7. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
  8. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικον και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  9. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγα υγρά από την κατσαρόλα και τα βάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με το γιαούρτι και τα χτυπάμε να αναμειχθούν.
  10. Ρίχνουμε τη σάλτσα γιαουρτιού στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθεί.
  11. Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε μαζί με χυλοπιτάκι ή κριθαράκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 806 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.