Η συνταγή της ημέρας: ''Βλιτοκεφτέδες με πατάτα, σφέλα και γραβιέρα''

Άρτος και Θεάματα 08 Ιουλίου 2024

Αυτοί οι κεφτέδες δεν έχουν ανάγκη τον κιμά. Έχουν βλίτα, πατάτες, παξιμάδι αλλά και σφέλα και πικάντικη γραβιέρα. Απίθανοι!

Γιώργος Φελεμέγκας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τίνα Webb


1 ώρα προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  3 μεγάλες πατάτες, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους
  •  800 γρ. τρυφερά βλίτα (καθαρό βάρος – θα χρειαστούμε 1 κιλό ακαθάριστα)
  •  1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα, τριμμένη
  •  2 αυγά, μεγάλου μεγέθους
  •  1 φλιτζ. τσαγιού θρυμματισμένη σφέλα Μεσσηνίας (ημίσκληρο τυρί ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα, που παραδοσιακά παρασκευάζουν στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, με έντονη και ελαφρώς πικάντικη γεύση, γι’ αυτό και φέρει το προσωνύμιο «φέτα της φωτιάς»), το αντικαθιστούμε, αν θέλουμε, με φέτα
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κρίθινο παξιμάδι
  •  αλάτι (με φειδώ, καθώς η σφέλα είναι ιδιαίτερα αλμυρή), φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  3-4 κουτ. σούπας αλεύρι για το αλεύρωμα
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάζουμε τους βλιτοκεφτέδες με πατάτα, σφέλα και γραβιέρα, πρώτα βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό, για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε ζεστές και τις λιώνουμε καλά με πιρούνι ή με πρες πουρέ.
  3. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα βλίτα και τα ζεματίζουμε για 6-8 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Τα στραγγίζουμε και, όταν κρυώσουν λίγο, τα ψιλοκόβουμε.
  5. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, την ντομάτα, τα αυγά, τα τυριά, το παξιμάδι, ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι και πιπέρι.
  6. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να φτιάξουμε ένα σχετικά ομοιόμορφο μείγμα.
  7. Πλάθουμε κεφτέδες μέτριου μεγέθους και τους αλευρώνουμε.
  8. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να φτάσει τα 2 εκ. και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Τηγανίζουμε τους αλευρωμένους κεφτέδες σε δόσεις, για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν παντού χρυσαφένιο χρώμα, γυρίζοντάς τους τακτικά μέσα στο λάδι.
  10. Στραγγίζουμε τους βλιτοκεφτέδες με πατάτα, σφέλα και γραβιέρα σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1014 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.