Το εθνικό μας τυρί σε λογική ποσότητα κάνει ακόμα και για δίαιτα. Κι αυτή η σαλάτα με βλίτα (ή άλλα χόρτα) και φέτα το αποδεικνύει και με το παραπάνω, καθώς έχει 380 Kcal/μερίδα.
Θαυμάσια για τη μέση του τραπεζιού, είναι ό,τι πρέπει και για τη δίαιτα αυτά τα τσιγαριαστά χόρτα.
«Τα χόρτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ, συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και ιχνοστοιχεία, που βοηθούν τα ένζυμα του οργανισμού να δράσουν και να ενισχύσουν την άμυνά μας, ενώ προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και το DΝΑ από τοξικούς παράγοντες, όπως είναι οι διοξίνες.
Ο συνδυασμός με το τυρί ενισχύει το πιάτο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εξισορροπώντας τον γλυκαιμικό δείκτη, κι επιπλέον το κάνει πιο χορταστικό και πλήρες», σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος.
- 1 κιλό βλίτα ή ανάμεικτα χόρτα εποχής (ραδίκια, σέσκουλα, ζοχοί κ.ά.), καθαρισμένα και πλυμένα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, χοντροκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 400 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε ψιλά καρέ, μαζί με το ζουμί τους
- 40 ml χυμός λεμονιού + ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
- Για να ετοιμάσουμε τα τσιγαριαστά χόρτα με φέτα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος τους.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Νερό δεν θα χρειαστεί, θα βγάλουν τα χόρτα τα δικά τους.
- Ρίχνουμε τον δυόσμο και τη ρίγανη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Ρίχνουμε το λεμόνι και το ξύσμα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σκορπίζουμε τη φέτα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.