Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 17.09.2024: Σουτζουκάκια κοτόπουλου στον φούρνο με ''πατατάκια'' πάπρικας

Άρτος και Θεάματα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Τα σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου είναι η ιδανική εναλλακτική για ένα πιο light αποτέλεσμα, όσο για τα υπέροχα «πατατάκια» που τα συνοδεύουν είναι σκέτη νοστιμιά.

Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά - Μερίδες: 6
Για τα σουτζουκάκια
  •  800 γρ. κιμάς κοτόπουλου, κατά προτίμηση από μπούτι
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  •  2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  •  3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, κατά προτίμηση χωριάτικο
  •  100 ml μπίρα
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (εναλλακτικά, βάζουμε την ίδια ποσότητα σε πάπρικα γλυκιά, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  •  5 μέτριες, ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες (η φλούδα θα μείνει στον τρίφτη - την πετάμε)
  •  1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
  •  1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες
  •  6 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2 - 3 εκ.
  •  1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σουτζουκάκια
  1. Για τα σουτζουκάκια κοτόπουλου στον φούρνο με «πατατάκια» πάπρικας ξεκινάμε με τα σουτζουκάκια και σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα αυγά, το κύμινο και το ελαιόλαδο.
  2. Σε ένα άλλο, μέτριο μπολ ρίχνουμε την μπίρα και μουλιάζουμε το ψωμί, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να μαλακώσει.
  3. Το στύβουμε και το τρίβουμε με τα χέρια μας στο μπολ με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Ρίχνουμε και την μπίρα που έχει μείνει στο μπολ και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
  6. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο, έως ότου το χρησιμοποιήσουμε.
Σάλτσα
  1. Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  2. Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, για περίπου άλλο 1/2 - 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 200 ml νερό και βράζουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να κοχλάζει.
  4. Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα μέτριο πυρέξ (που ιδανικά να χωράει μετά τα σουτζουκάκια σε μία στρώση).
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στη λειτουργία του αέρα.
  6. Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο, λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και πλάθουμε το μείγμα σε μικρά σουτζουκάκια, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού, με το χαρακτηριστικό όμως οβάλ σχήμα.
  7. Αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια στο πυρέξ με τη σάλτσα και τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν καλά.
Ψήσιμο
  1. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και βάζουμε τις πατάτες.
  2. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  3. Ανακατεύουμε τις πατάτες με τα χέρια μας, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
  4. Βάζουμε στο φούρνο το πυρέξ με τα σουτζουκάκια και το ταψί με τις πατάτες (κατά προτίμηση, τοποθετούμε τις πατάτες στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου) και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και τα σουτζουκάκια και οι πατάτες, και να ροδίσουν.
  5. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια κοτόπουλου με τα πατατάκια πάπρικας και συνοδεύουμε με δροσερή ντοματοσαλάτα με ελιές.

Η πάπρικα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Tempranillo. Προτιμήστε το τόσο στην ερυθρή όσο και στη ροζέ εκδοχή του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 89.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 726 φορές