Κινέζικο ρύζι με γαρίδες για τους λάτρεις των εξωτικών γεύσεων.
- 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο (κίτρινο, parboiled ή κάποιο κινεζικό που θα βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα).
- 40 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 40 ml σόγια σος
- 1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
- 24 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη
- 200 γρ. καρότα, σε κυβάκια
- 150 γρ. φύτρες φασολιού (προαιρετικά)
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού) και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, κατά βούληση
- Bράζουμε το ρύζι μέχρι να γίνει al dente (καλό είναι να το σοτάρουμε σε λίγο λάδι πριν το βράσουμε).
- Μόλις γίνει το ρύζι, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το μεταφέρουμε στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει πολύ καλά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρασί, τη σόγια σος, το σησαμέλαιο και 2 κουτ.σούπας νερό (ή ζωμό, αν διαθέτουμε).
- Βάζουμε ένα μεγάλο γουόκ σε δυνατή φωτιά.Αν δεν έχουμε γουόκ, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά, προτιμότερο αντικολλητικά.Πρέπει να κάψει καλά το σκεύος, σχεδόν να βγάλει καπνό.
- Τότε ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το καρότο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ και σοτάρουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.
- Ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε και, πριν καλά-καλά ψηθούν, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις φύτρες και αμέσως μετά τις γαρίδες, και ανακατεύουμε 1 - 2 φορές.
- Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε 1 - 2 φορές, προσθέτουμε το υγρό μείγμα που έχουμε στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από το ρύζι.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο λάδι επιπλέον.
- Προσθέτουμε πιπέρι, όσο κόλιανδρο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι θέλουμε και σερβίρουμε.