Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024: ''Κοτόσουπα καλοχυλωμένη, χωρίς αυγολέμονο''

Άρτος και Θεάματα 29 Οκτωβρίου 2024

Η καλοχυλωμένη αυτή κοτόσουπα χωρίς αυγολέμονο είναι τόσο καταπραϋντική και νόστιμη που μπορούμε να την τρώμε κάθε μέρα.

Ράνια Καρατζένη
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' παρασκευή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 μεγάλο κοτόπουλο περίπου 2 κιλών (καθαρισμένο από δέρμα, λαιμό, κότσια κ.λπ.),κομμένο σε μερίδες
  •  1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι κίτρινο (blue bonet)
  •  2-3 μέτρια καρότα, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  •  2-3 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  •  1 κουτ. σούπας αλεύρι
Διαδικασία
  1. Για την καλοχυλωμένη κοτόσουπα χωρίς αυγολέμονο, βάζουμε σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο μαζί με άφθονο νερό, τόσο που να το σκεπάζει, και βράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει.
  2. Κρατάμε τον ζωμό του βρασμού στην άκρη και μαδάμε το ψαχνό του κοτόπουλου με τα χέρια, αφού αφαιρέσουμε με προσοχή όλα τα κόκαλα και τους χόνδρους.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2-3 λεπτά ακόμα.
  4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον μισό ζωμό από το κοτόπουλο, μισοσκεπάζουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει.
  5. Μόλις το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, τον υπόλοιπο ζωμό από το βράσιμο και το κοτόπουλο, και τα αφήνουμε να πάρουν όλα μία καλή βράση και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά, για περίπου 6-7 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
  7. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι και λίγο από τον ζωμό της κατσαρόλας και το διαλύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και με έναν αυγοδάρτη ή με ένα πιρούνι χτυπάμε πολύ καλά, να διαλυθεί το αλεύρι.
  8. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και το φέρνουμε σε βρασμό για 2-3 λεπτά, ώστε να χυλώσει η κοτόσουπα χωρίς αυγολέμονο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 752 φορές

Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου σε ηλικία 91 ετών - Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η Βέφα Αλεξιάδου άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας (25.11.24) στην Α΄Παθολογική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024: ''Άλαδη πρασόσουπα με λαχανικά και πλιγούρι''

Με χοντρό πλιγούρι φτιάχνεται αυτή η πρασόσουπα, μια από τις άλαδες συνταγές που φτιάχνουν τις περιόδους της νηστείας στην κουζίνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη

Τα ζώδια σήμερα, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η σημερινή ημέρα, με το Τρίγωνο Σελήνης-Πλούτωνα, μας γεμίζει με θετική ενέργεια και αισιοδοξία. Νιώθουμε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρουσιάζονται μπροστά μας, ενώ η δημιουργικότητά μας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.