Kάστανα, πράσα, δαμάσκηνα, κρεμμυδάκια του στιφάδου και μανιτάρια με μια ελαφριά σάλτσα που δένει χάρη στα καρύδια της συνταγής. Ό,τι πρέπει για τις κρύες ημέρες!
- 200 γρ. λευκά μανιτάρια
- 2 - 3 πράσα, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος
- 15 - 20 κάστανα
- 10 κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα
- 15 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
- 2 μεγάλα κυδώνια
- 1 κουτ. σούπας τριμμένος σπόρος μάραθου
- 1/2 μοσχοκάρυδο τριμμένo
- 3 κουτ. σούπας καρύδια καλά τριμμένα στο μούλτι
- 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
- Για να ετοιμάσουμε την χειμωνιάτικη μαγειριά κόβουμε τα κυδώνια σε 4 ή 6 κομμάτια το καθένα και τα πράσα σε χοντρές ροδέλες.
- Τα κάστανα τα χαράζουμε σταυρωτά στη βάση και τα βάζουμε σε τηγανάκι να ψηθούν λίγο για να τα καθαρίσουμε εύκολα.
- Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κυδώνια, τα πράσα, τα κάστανα, τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το λάδι, αλατοπίπερο και βραστό νερό σχεδόν να τα σκεπάσει και τα αφήνουμε να βράσουν.
- Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα να βράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά.
- Βάζουμε σ’ ένα μπολάκι τα τριμμένα καρύδια, το πετιμέζι και το λεμόνι.
- Παίρνουμε προσεκτικά ζουμί από την κατσαρόλα και το βάζουμε στο μπολ μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα.
- Το ρίχνουμε στο φαγητό, σείουμε την κατσαρόλα ζωηρά εμπρός - πίσω. Τα καρύδια θα δέσουν το ζουμί και θα γίνει πηχτή σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Οι σεφ του Γαστρονόμου προτείνουν».