Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025: ''Μαγειριά χειμωνιάτικη με κάστανα, πράσα και δαμάσκηνα''

Άρτος και Θεάματα 18 Φεβρουαρίου 2025

Kάστανα, πράσα, δαμάσκηνα, κρεμμυδάκια του στιφάδου και μανιτάρια με μια ελαφριά σάλτσα που δένει χάρη στα καρύδια της συνταγής. Ό,τι πρέπει για τις κρύες ημέρες!

Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  200 γρ. λευκά μανιτάρια
  •  2 - 3 πράσα, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος
  •  15 - 20 κάστανα
  •  10 κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα
  •  15 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
  •  2 μεγάλα κυδώνια
  •  1 κουτ. σούπας τριμμένος σπόρος μάραθου
  •  1/2 μοσχοκάρυδο τριμμένo
  •  3 κουτ. σούπας καρύδια καλά τριμμένα στο μούλτι
  •  3 κουτ. σούπας πετιμέζι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την χειμωνιάτικη μαγειριά κόβουμε τα κυδώνια σε 4 ή 6 κομμάτια το καθένα και τα πράσα σε χοντρές ροδέλες.
  2. Τα κάστανα τα χαράζουμε σταυρωτά στη βάση και τα βάζουμε σε τηγανάκι να ψηθούν λίγο για να τα καθαρίσουμε εύκολα.
  3. Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα.
  4. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κυδώνια, τα πράσα, τα κάστανα, τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το λάδι, αλατοπίπερο και βραστό νερό σχεδόν να τα σκεπάσει και τα αφήνουμε να βράσουν.
  5. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα να βράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά.
  6. Βάζουμε σ’ ένα μπολάκι τα τριμμένα καρύδια, το πετιμέζι και το λεμόνι.
  7. Παίρνουμε προσεκτικά ζουμί από την κατσαρόλα και το βάζουμε στο μπολ μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα.
  8. Το ρίχνουμε στο φαγητό, σείουμε την κατσαρόλα ζωηρά εμπρός - πίσω. Τα καρύδια θα δέσουν το ζουμί και θα γίνει πηχτή σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Οι σεφ του Γαστρονόμου προτείνουν».

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 434 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης